Baklavanın standardı Gaziantep'te belirlenecek
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından gündeme getirilen 'Türk Baklavası Standart Tasarısı' gözden geçirilerek, 'baklavanın başkenti' Gaziantep'teki ustaların görüşleriyle yeniden şekillenecek.
26.12.2014 00:00:00
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından gündeme getirilen 'Türk Baklavası Standart Tasarısı' gözden geçirilerek, 'baklavanın başkenti' Gaziantep'teki ustaların görüşleriyle yeniden şekillenecek. Gaziantep Sanayi Odası Genel Sekreteri Kürşat Göncü, Antep baklavasının yaptıkları uzun çalışmalar sonrasında coğrafi işareti alınarak AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olduğunu söyledi. Gaziantep'teki köklü baklava üreticilerinden bir firmanın sahibi Burhan Çağdaş da sektörde bugüne kadar TSE dışında istenilen düzeyde standart belirlemeye yönelik herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Yeni uygulamayla sektörün birçok konuda rahatlayacağını dile getiren Çağdaş, "Şu an herkes kendisini baklavacı, yaptığı ürünü de baklava olarak nitelendiriyor. Oysaki gerçek baklavada kullanılacak her maddenin seçiminden miktarına kadar her aşaması ayrı bir maharet ister" diye konuştu. Özel zamanlarda belli bölgelerden alınan tereyağı ve buğday unuyla Antep fıstığının karışımıyla elde edilen baklavanın her aşaması ayrı maharet istiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.