Avrupa'nın çöpü artık o ülkelere gitmeyecek
Avrupa Birliği, 1 Ocak'tan itibaren geri dönüştürülemeyen plastik atıkların gelişmekte olan ülkelere gönderilmesini yasakladı
25.12.2020 12:11:00
Avrupa Birliği (AB) 1 Ocak'tan itibaren geri dönüştürülemeyen plastik atıkların gelişmekte olan ülkelere gönderilmesini yasakladı. Bu tarihten sonra sadece geri dönüştürülebilir nitelikli atıklar, OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) dışındaki ülkelere ihraç edilecek. Buna ek olarak, AB'den OECD ülkelerine plastik atık ihracatı ve AB içi plastik atık sevkiyatları konusunda da daha sıkı önlemler alınacak. Söz konusu karar, AB'nin 2019 sonunda iklim krizi ile mücadelede öncü bir rol üstlenmek amacıyla açıkladığı "Avrupa Yeşil Anlaşma" eylem planı için de önemli. Plan, 2030 yılında kadar karbon emisyonlarını yüzde 50 azaltması başta olmak üzere taahhüt ettiği birçok maddeyle Avrupa'yı iklim dostu bir kıta haline getirmeyi hedefliyor.
AB Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevičius de "Bu yeni kurallar, AB'de ürettiğimiz atıkların sorumluluğunu üstlendiğimize dair net bir mesaj veriyor" şeklinde konuştu. Komisyon üyesi ayrıca sosyal medya paylaşımında denetimin artacağını da dile getirdi.
Hedef yüzde 100 geri dönüşüm
Ayrıca kural kapsamında AB'deki tüm plastik ambalajların 2030'a kadar geri dönüştürülebilir olması, tek kullanımlık plastik tüketiminin azaltılması ve mikroplastiklerin kullanımının kısıtlanması da hedefte.
Her yıl 25 milyon ton plastik atık üreten AB, atıkların üçte birinden azını geri dönüştürüyor. Geri kalanlar ise ya yakılıyor ya da farklı ülkelere gönderiliyor.or
Eurostat verilerine göre Türkiye geçtiğimiz yıl Avrupa'nın ihraç ettiği plastik atıkların yaklaşık dörtte birini aldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eylül ayında geri dönüşüm şirketlerine ihtiyaçlarının yüzde 50'sinden fazlasını ithal etmemeleri ve yurt içinden tedarik etmeleri talimatını verdi.
Ancak Greenpeace Akdeniz yapılanması, Türkiye'deki plastik atık ithalatının tamamen yasaklanması çağrısında bulunuyor ve sektörün Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin teftiş ve şeffaflık eksikliğine işaret ediyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.