ANALİZ - Ağdam artık özgür
Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya'nın ara buluculuğunda 10 Kasım'da imzalanan ateşkes anlaşması gereği Ermeni ordusu Ağdam ilini terketti. Ağdam, Azerbaycan ordusunun anlaşma uyarınca tek kurşun sıkmadan girdiği ilk kent oldu. Kelbecer 25 Kasım'da, Laçin ise 1 Aralık'da Azerbaycan'a devredilecek.
20.11.2020 17:24:00





YENİ MESAJ / ANALİZ
Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya'nın ara buluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşması gereği, Ermenistan güçleri ve bazı köylere sonradan yerleştirilen Ermeni nüfus Ağdam kentini terk etti, bölgeye Azerbaycan ordusu yerleşti. Ağdam ilinin yaklaşık yüzde 77'lik kısmı 1993'te Ermenistan ordusu tarafından işgal edilmişti. İşgal nedeniyle yaklaşık 200 bin Azerbaycanlı doğduğu topakları terk etmek zorunda kalmıştı. Ermenistan ordusu ise Perşembe akşamı kentte kullandıkları karakol, bina ve kontrol noktalarını ateşe verdi. Ermenistan, işgal döneminde kentte Azerbaycanlılara ait çok sayıda tarihi ve kültürel eseri yıktı, kent merkezini neredeyse yerle bir etti. Ağdam'da yapılan tahribatlar yabancı basında zaman zaman "Kafkasya'nın Hiroşiması" diye nitelendiriliyor. Azerbaycanlılar ise Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla 27 yıl Ermenistan'ın esaretinde kalan Ağdam bölgesinin işgalden kurtarılmasını kutlamak ve şehitleri anmak için Bakü Şehitler Hıyabanı'na akın etti.
Aliyev'den Batı'ya eleştiri yağuru
Ağdam'ın Azerbaycan'a teslimi dolayısıyla ulusa seslenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Batı ülkelerini, hem Ermenistan'ın Azerbaycan'ın sivil yerleşim birimlerine düzenlediği saldırılara hem de Ermenistan'da muhaliflere uygulanan baskılara sessiz kalmakla suçlayarak, "Avrupa Konseyi neredesin? Azerbaycan'ı küçümseyen ve itibarımızı sarsmaya çalışan Avrupa Konseyi nerede, neden susuyorsun? Nerede sizin demokrasiniz, insan haklarınız?" ifadesini kullandı. Aliyev, tüm Azerbaycanlıları ve Ağdam halkını kutladı.
Barış görüşmeleri işe yaramadı
Ağdam'ın, 10 Kasım'da imzalanan üçlü bir bildiri sonucu işgalden kurtarıldığını hatırlatan Aliyev, Ağdam'ın işgalden kurtuluşunu 'tarihi olay' diye nitelendirerek, işgalden önce burada 143 bin Azerbaycanlının yaşadığını, şimdi bu sayının 203 bine ulaştığını bildirdi. Ağdam'ın işgal altında bulunmayan kısımlarında bugüne kadar büyük kalkınma projeleri gerçekleştirdiklerini hatırlatan Aliyev, "Şimdi Ağdam için yeni bir dönem başlıyor. Büyük planlarımız var. İşgal altındaki topraklarda her şey yok edildi. Ağdam şehrini yeniden kuracağız. Devlet vatandaşların oraya dönmesine yardım edecek" dedi.
Ermenistan aslında bir koloni
Ermenistan'ın mağlup olduğunu ve bunu kendilerinin de itiraf ettiğini söyleyen Aliyev, şöyle konuştu: "Ermenistan başarısız ülke. Bu başarısızlığın nedeni nedir? İşgal. Ben bunu defalarca söyledim. Bu işgalin Ermenistan'ı uçuruma götüreceğini söyledim. Bu işgali asla kabullenmeyeceğimizi, er ya da geç toprağımızı geri alacağımızı söyledim. Ermenistan yaklaşık 30 yıldır bağımsız bir ülke olamadı ve bugün de bağımsız değil. Ermenistan aslında bir kolonidir. İşgal onlara hiçbir şey kazandırmadı. Savaş alanında mağlup olarak tüm dünyaya rezil oldular. Bundan sonra 'mağlup ülke' damgasıyla yaşayacaklar. Politik olarak bağımlı, askeri olarak bağımlı, ekonomik olarak eksik... İdeolojik olarak çok zararlı bir ideolojik temel oluşturdular. İdeolojik temelleri yalanlara, tarihi çarpıtmalara ve geçmişe dayanmaktadır."
Sovyetlerin dağılmasının ardından Azerbaycan topraklarına saldırılar düzenleyen Ermeni silahlı güçleri 1991'de Karabağ'ın ana şehri Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etmiş; Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'den sonra 1993'te Ağdam'a girmişti.
İntihar yolunu seçtiler
Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, komşularıyla normal ilişki kuramayan bir ülkenin gelişemeyeceğine dikkat çekerek, "Türkiye'den toprak iddiasında bulunuyorlar. Akılları yok. Türkiye gibi büyük bir ülkeden toprak talebinde bulunmak intihardır" ifadelerini kullandı. Bölgede Ermenilerle komşuluğun devam edeceğini dile getiren Aliyev, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı olarak Güney Kafkasya'daki düşmanlıkların sona ermesi ve normal ilişkilerin kurulmasından yanayım. Bizim Ermeni halkıyla bir sorunumuz yok. Krizden sonra Ermenistan'da sağlıklı güçler iktidara gelirse, o sağlıklı güçlerle normal ilişkiler kurmaya hazırız ama bizim Azerbaycan halkının kanını döken cellatlarla hiçbir ilişkimiz olamaz. Bunu herkes bilsin."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.