logo
05 ŞUBAT 2025

Anadolu'nun pizzası 'yağ somunu'

Konya'da yemek kültüründe geleneksel bir tat olan yağ somunu, "Anadolu'nun pizzası" olarak Osmanlı döneminden günümüze uzanan vazgeçilmez bir lezzet haline geldi. Lezzetiyle damaklarda eşsiz tat bırakan yağ somunu, isteğe göre birçok çeşidiyle hazırlanıyor

23.10.2022 19:14:00
Anadolu'nun pizzası 'yağ somunu'
Anadolu'nun pizzası 'yağ somunu'
Konya'da geleneksel bir tat olan tereyağlı yağ somunu, sabah namazına gelen vatandaşlar tarafından cami çıkışından sonra özellikle kahvaltılarda ilgi görmeye devam ediyor. 4'üncü kuşak olarak babasının mesleği olan fırıncılığa merak üzerine başlayan 27 yaşındaki Sami Ortaabacı, ağabeyi Nadir Ortaabacı ile beraber bu lezzeti her sabah müşterilerine sunuyor. Erken saatlerde fırına gelerek yağ somununun hamurunu hazırlayan abi kardeş, daha sonra fırını hazırlayarak hazırlanan hamurları tek tek açıyor. Vatandaşların isteğine göre pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, küflü peynirli, ballı, peynirli gibi 15 farklı çeşitte yağ somununu hazırlayan kardeşler fırına atıyor.

'Yabancı misafirlerimizin de tatmasını istiyoruz'

Yağ somununun lezzetiyle damaklarda eşsiz tat bıraktığını anlatan Sami Ortaabacı, 'Yağ somunu Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan bir lezzet. Şimdi günümüzdeki vatandaşlar tarafından tüketilen güzel bir öğünümüz. Sadece Konyalı değil, Konya dışından da gelen yabancı misafirlerimizin de tatmasını istiyoruz' dedi.

Konya'da yemek kültüründe geleneksel bir tat olan yağ somununun hazırlık aşamasını anlatan Ortaabacı, 'Osmanlı döneminden kalma olan lezzet yağ somunu için hamur yoğuruluyor, hamur yoğurma işleminin ardından 2 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenip kabardıktan sonra hamuru açıyoruz, üzerine susam serperek fırına sürüyoruz. Fırında kabardıktan sonra ekmeği çıkartıp arasını açıyoruz. Daha sonra yağ somununun içerisine ne olacaksa tereyağ, kaşar, küflü peynir, tercihe göre sucuk, pastırma, kavurmanın üzerine tekrar tereyağ yapıp servise hazır oluyor. Biz burada sanayi esnafına yağ somunu yapıyoruz. Eskilerden yağ somunu sobalarda yapılıyordu. Şimdi günümüzde ise içerisine küflü peynir, kaşar, sucuk, pastırma, kavurma gibi çeşitlendirerek buradaki esnafımıza servis ediyoruz. Özellikle kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte yağ somununa rağbet arttı. Sabah namazı sonrası gelen esnaflarımız bu lezzeti tatmadan gitmiyor. Bunun özelliği de burada aslında sabah namazı sonrası öğle saatlerine kadar yapılması' ifadelerini kullandı.

Ortaabacı, 'Bizim buraya Konya'ya üniversite için gelen gençlerimiz geliyor ve küflü peynirli olan yağ somununu merak ediyorlar. Onlardan da tam not alıyor. Onlara ilk başta çok farklı geliyor. Pizzanın kapalı hali diyorlar. Yabancı gelen misafirlerimizin de düşünceleri hep olumlu oldu. Çeşitlerine göre fiyat aralıkları 30 liradan başlıyor, 50 liraya kadar yağ somunu var' diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
6 Şubat depremlerinin acısı dinmedi
Konutlarına ulaşamayan yüz binler var
Giresun'a giden yolcu otobüsü kamyona çarptı: 1 ölü, 16 yaralı
Derhal tehcir istiyorlar!
Gazze için sinsi plan
Yolcu otobüsü şarampole uçtu
10'u ağır 33 yaralı
Beyaz Saray'da alçak plan
'Gazze'yi boşaltacağız'
Ege'de deprem fırtınası
Uzmanından rahatlatan açıklama
ABD - Çin ticaret savaşı başladı
Çin'den gelen koliler alınmıyor
Kritik araştırma başladı
Tavuk eti ve yumurtada plastik mi var?
Kartalkaya raporları Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi
İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı
Terörsüz, huzur içinde bir ülke olsun
Erdoğan, Türkiye'nin Suriye politikasını açıkladı
Hedef derin stratejik ortaklık
Şara, Külliye'de konuştu
Hedef çok büyük
Çelik ihracatçılarının gözü Suriye pazarında
Tarımsal ithalatın yüzde 28'ini oluşturuyor
Hayvan yemi ithalatı gaza bastı
İsrailli bakandan tehdit
Ateşkes pamuk ipliğine bağlı
Piyade Uzman Çavuşun na’şına 3 yıl sonra ulaşıldı
Şehit Mustafa Bazna'nın şehadet haberi ailesine verildi
6 Şubat depremlerinin acısı dinmedi
Konutlarına ulaşamayan yüz binler var
Giresun'a giden yolcu otobüsü kamyona çarptı: 1 ölü, 16 yaralı
Derhal tehcir istiyorlar!
Gazze için sinsi plan
Yolcu otobüsü şarampole uçtu
10'u ağır 33 yaralı
Beyaz Saray'da alçak plan
'Gazze'yi boşaltacağız'
Ege'de deprem fırtınası
Uzmanından rahatlatan açıklama
ABD - Çin ticaret savaşı başladı
Çin'den gelen koliler alınmıyor
Kritik araştırma başladı
Tavuk eti ve yumurtada plastik mi var?
Kartalkaya raporları Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi
İçişleri Bakanı Yerlikaya açıkladı
Terörsüz, huzur içinde bir ülke olsun
Erdoğan, Türkiye'nin Suriye politikasını açıkladı
Hedef derin stratejik ortaklık
Şara, Külliye'de konuştu
Hedef çok büyük
Çelik ihracatçılarının gözü Suriye pazarında
Tarımsal ithalatın yüzde 28'ini oluşturuyor
Hayvan yemi ithalatı gaza bastı
İsrailli bakandan tehdit
Ateşkes pamuk ipliğine bağlı
Piyade Uzman Çavuşun na’şına 3 yıl sonra ulaşıldı
Şehit Mustafa Bazna'nın şehadet haberi ailesine verildi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.