Altın hesabı kafa karıştırıyor
Yastık altı altınları ekonomiye kazandırma uygulamasında kuyumculara göre vatandaş sistemi henüz tam olarak anlayabilmiş değil. Kuyumcu esnafı vatandaşın uygulamaya şimdilik mesafeli baktığını dile getirdi. Sistemin en zayıf noktasını ise bilezik olarak verilen altının bilezik olarak geri alınamaması oluşturuyor.
19.02.2022 15:07:00
Hükümetin yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak için uygulamayı planladığı pakette sona gelindi. Hafta sonu Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ekonomide önlem ve tedbirleri açıkladığı toplantıda detayları paylaşılan sistem ile vatandaşın evinde tuttuğu altınların işlenerek finansal sisteme kazandırılması amaçlanıyor.
Buna göre elinde bilezik, çeyrek altın, gram altın ya da altın kolye olan bir vatandaş sisteme akredite olmuş bir kuyumcuya gelerek altınlarını verip karşılığında bir sertifika alıyor. Vatandaşın verdiği altınların toplam ağırlığı 30 gramsa bankada vatandaş adına 30 gramlık bir altın mevduatı hesabı açılıyor. Vatandaş isterse daha sonra buraya yeni altınlar da getirebiliyor. Şu an net olmasa da vatandaşa bu hesap için bir vade faizi verilmesi de planlanıyor.
Bileziği 'bilezik olarak' alamıyorsunuz
Vatandaş daha sonra altınını almak istediğinde sertifikasıyla gidip verdiği altınları gram ya da çeyrek altın olarak geri alabiliyor. Ama bilezik gibi altın ürünlerini daha sonra yine bilezik olarak alamıyor. Bunu da eşdeğer gram ağırlığı kadar gram ya da çeyrek altın olarak alabiliyor. Sistemin Mart ayında yürürlüğe girmesi planlanıyor ancak henüz üzerindeki çalışmalar da devam ediyor. Ankara'da kuyumculuk yapan Ahmet Balaban, şu an için insanların bu konuda bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Balaban'a göre burada en kritik nokta seçilecek kuyumculara duyulan güven. Balaban, "İnsanlar daha önce altınlarını verdikleri kuyumcularla sorunlar yaşadı. Bazı esnaflar o altınları alıp kayboldu. Çok büyük mağduriyetler oldu. Bu örnekler insanların uygulamaya sıcak bakmasını engelleyebilir" diye konuştu. Kuyumcu esnafının büyük bir bölümü ise uygulama hakkında tam olarak bilgisinin olmadığını belirtiyor. Kuyumcu esnafı Ertan Gülseren'e göre ise uygulamanın önemli bir avantajı da altınların hırsızlığa karşı güvenceye alınması. İnsanların altınlarını evlerinde sakladığını belirten Gülseren, "Vatandaşlar evdeki altınlarını hırsız alıp gitmesin diye bu sisteme girmek isteyebilir" ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ