Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu' ABD yolcusu.
Yarın Washington'da ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'le yüz yüze bir görüşme gerçekleştirecek.
Ziyaretin zamanlaması çok önemli. Zira ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Türkiye'ye F-16 satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyon kitleriyle ilgili kararını Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerine ön inceleme için iletti.
Bu konu Çavuşoğlu'nun ajandasındaki öncelikli madde.
Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç ile Ankara'daki görüşmesi sonrasında dün düzenlenen ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Bilinken'le görüşmesinde F-16 konusunu da masaya yatıracaklarını açıkladı.
Çavuşoğlu, "F-16'da askeri müzakereler tamamlandı. ABD Savunma Bakanlığı, dışişleri bakanlığına gönderdi. Yönetim, dışişleri bakanlığı aracılığı ile gayri resmi şekilde kongreye bildirimde bulundu. Buradan itiraz gelmezse süreç tamamlanıyor, resmi bildirim oluyor. 1-2 itiraz var, özellikle bir senatör sürekli itirazını gündeme getiriyor, biz sorunsuz şekilde geçmesini arzu ederiz" dedi.
Bir diğer konu da ABD'nin Yunanistan'a F-35 satış planı iddiaları.
Çavuşoğlu'na bu konu da soruldu.
Yunanistan'a F-35 verilmesi konusunu medyadan okuduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Türkiye- Yunanistan ilişkilerinde denge bozulmaya başladı, ABD'nin bir denge politikası vardır. Kıbrıs'ta Türk kesimi ile Rum kesimi arasındaki denge de bozulmaya başladı. ABD gibi müttefikin bu dengelere dikkat etmesi gerekiyor" sözleriyle cevap verdi.
Ekim 2021'de Yunanistan ile ABD arasında imzalana Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Yunan parlamentosunda onaylandı.
Onayla birlikte ABD, Yunanistan'da 3'ü yeni kurulacak olmak üzere 4 askeri üssü kullanmasının önü açılmış oldu.
Bu askeri üslerden biri Dedeağaç'ta bulunuyor. Bir diğeri Litohoru'da. ABD'nin Yunanistan'daki bir başka üssü de Volos'ta bulunan Georgula Kışlası. ABD'nin kullanımındaki dördüncü üs ise Girit Adası'nda bulunan Suda Üssü.
Bu üslerin haritadaki konumlarına bakıldığında tamamının Ege Denizi'nin batı yakası boyunca sıralandığı görülüyor. Bu durum ABD'nin bölgede edindiği bu askeri üslerle Türkiye ile Yunanistan arasında bir askeri şerit oluşturduğu görülüyor. Aslında sadece bu üslerin konumları bile ABD'nin olası bir kriz ya da savaş halinde tarafını çoktan seçtiğinin işareti olarak da yorumlanabilir.
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz demiş atalarımız.
Yunanistan'a F-35 satılacağı iddiaları şimdilik gazete sayfalarında yer alsa da yakında teyit edilebilir.
Bana öyle geliyor ki, ortağı olduğumuz F-35 programından bizi dışlayan ABD, modası geçmiş F-16'ları bize satarken, Atina'ya F-35 satışını da aradan çıkarmak istiyor olabilir. Üstelik iddialara göre tedavülden kalkmak üzere olan F-16''ların satışına onay vermek için de Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'ya NATO üyeliği kapısını açmasını şart koşuyorlarmış.
Bütün bunlar aslında Bakan Çavuşoğlu'nun ifade ettiği ABD'nin Türkiye ile Yunanistan konusunda izlediği denge politikasının artık gözetilmediğini, yok olduğunu ayan beyan ortaya koyuyor.
- Bin tane Öcalan’ın çağrısı terörü bitirir mi? / 29.10.2024
- Türkiye’nin refleksleri yok edildi / 24.10.2024
- Vatikan çok üzüldü… / 22.10.2024
- Bir savcı çok şeyi değiştirir / 20.10.2024
- Kaç Erdoğan var? / 19.10.2024
- Kürecik’teki üs İsrail’in hizmetinde / 18.10.2024
- Neçirvan Barzani neden geldi? / 17.10.2024
- Bu Numan helak olur! / 14.10.2024
- Lübnan iç savaşa doğru itiliyor / 12.10.2024