Zatürre aşısı Covid 19'dan korumuyor
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, son günlerde vatandaşların zatürre aşısına yoğun ilgi gösterdiğine işaret ederek, "Zatürre aşısının Covid 19’a karşı koruyuculuğu yoktur" dedi.
23.08.2020 17:16:00





İBRAHİM ETHEM YIĞ / İSTANBUL
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, zatürre ve buna bağlı hastalıkların dünya çapında yılda yaklaşık iki milyon erişkinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu söyledi. Zatürrenin ya da tıbbi adıyla pnömoninin; bakteri, virüs ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak tanımlandığına işaret eden Sönmez, "Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveollere, yani içi hava ile dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesi nedeniyle oluşur. İçleri ihtihabi materyalle dolan alveoller, solunum işlevlerini yerine getiremezler. Bu sebeple ağır zatürrelerde hastada solunum yetersizliği gelişebilir" dedi.
Hastalığın sağlıklı kişilere öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleştiğine işaret eden Sönmez, "Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu halde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma olasılığının fazla olduğu yerlerdir. Halk arasında üşütmekle zatürre olunduğuna dair yaygın bir inanış vardır; oysa zatürre yaz aylarında da görülür. Üşütmek, bağışıklık sistemimizi kısa süreli de olsa zayıf düşürüp bizi enfeksiyonlara açık kıldığı için zatürreye yakalanma ihtimali artar. Ancak enfeksiyon etkenine, yani virüs veya bakteriye maruz kalınmadan, sadece üşütmekle zatürre olunmaz" diye konuştu.
Zatürre aşısını kimler yaptırmalı?
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, zatürre aşısını sağlıklı 2-65 yaş arası kişilerin yaptırmasına gerek olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti: "Ancak risk grubunda olanlar, yani 2 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaşın üzeri yetişkinler, kalp-damar hastalığı veya kronik akciğer hastalığı bulunanlar, diyabetikler, siroz hastaları, dalağı işlev görmeyen veya alınmış hastalar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, organ nakli olanlar, lenfoma/multipl miyelom hastaları, kanser hastaları, kemoterapi ve/veya radyoterapi görenler, AIDS'li hastalar, huzurevlerinde yaşayanlar zatürre aşısı yaptırmalı. Dahası zatürre aşısının Covid 19'a karşı koruyuculuğu yoktur. Zatürre etkeni pnömokoklara karşı olan aşılar, Covid 19 enfeksiyonu seyrinde gelişen bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağlamamaktadır. Öte yandan zatürre aşısı, alerjik reaksiyon riski olan bir aşı olduğu için sağlık kurumalarında yapılması önerilir. Aşıya bağlı lokal yan etkiler arasında enjeksiyon yerinde ağrı, enjekte edilen uzuvda şişme, ateş, enjeksiyon yerinde acı, kızarıklık, sıcaklık hissi, şişme ve sertleşme sayılabilir. Aşının etken madde veya yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı alerjisi bilinen kişilere aşı uygulanmaz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.