Yumurta tüketimi kalp sağlığını destekliyor
Son yıllarda yumurta tüketiminin kalp sağlığı üzerindeki etkileri tartışma konusu olmuştur
31.03.2025 05:49:00
Orhan Dede
Orhan Dede





Son yıllarda yumurta tüketiminin kalp sağlığı üzerindeki etkileri tartışma konusu olmuştur. Yüksek kolesterol içerdiği düşünülen yumurtalar, uzun zamandır kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Ancak, yeni bir araştırma, bu düşünceyi sorguluyor ve yumurtaların yaşlı yetişkinler için faydalı olabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, 70 yaş ve üzeri 8.700'den fazla yetişkinin beslenme alışkanlıklarını ve sağlık durumlarını uzun yıllar boyunca takip etmişlerdir. Çalışma sonuçları, haftada bir ila altı yumurta tüketenlerin, ayda iki kez veya daha az yumurta yiyenlere göre herhangi bir nedenden ölüm riskinin yüzde 15 daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Dahası, bu grupta kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riski yüzde 29 daha düşük bulunmuştur.
Bu sonuçlar, yumurtanın sağlığa faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Yumurta, protein, B vitaminleri, folat, doymamış yağ asitleri, yağda çözünen vitaminler (E, D, A ve K), kolin ve çeşitli mineraller gibi önemli besin maddelerinin zengin bir kaynağıdır.
Ancak, araştırmacılar yüksek kolesterol seviyesi olan kişiler üzerinde de ayrı bir inceleme yapmışlardır. Dislipidemi olarak bilinen, klinik olarak teşhis edilmiş yüksek kolesterol seviyesi olan katılımcılar incelendiğinde, haftada bir yumurta tüketenlerin, nadiren yumurta tüketen veya hiç tüketmeyenlere göre kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskinin yüzde 27 daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Bu bulgular, yumurta tüketiminin yaşlı yetişkinlerde kalp sağlığını olumlu etkileyebileceğini ve hatta yüksek kolesterol seviyesi olan kişiler için bile faydalı olabileceğini göstermektedir. Elbette, bu sonuçlar daha geniş çaplı araştırmalarla desteklenmelidir. Ancak, yumurtanın kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında yeni bir bakış açısı sunmaktadır.
Bu araştırma, yaşlı yetişkinler için kanıta dayalı beslenme kılavuzlarının geliştirilmesi için önemli bir adım olabilir. Avrupa kılavuzları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, Amerikan Kalp Derneği, sağlıklı bireylerin haftada yedi yumurtayı güvenle yiyebileceği sonucuna varmıştır.
Araştırmacılar, 70 yaş ve üzeri 8.700'den fazla yetişkinin beslenme alışkanlıklarını ve sağlık durumlarını uzun yıllar boyunca takip etmişlerdir. Çalışma sonuçları, haftada bir ila altı yumurta tüketenlerin, ayda iki kez veya daha az yumurta yiyenlere göre herhangi bir nedenden ölüm riskinin yüzde 15 daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Dahası, bu grupta kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riski yüzde 29 daha düşük bulunmuştur.
Bu sonuçlar, yumurtanın sağlığa faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Yumurta, protein, B vitaminleri, folat, doymamış yağ asitleri, yağda çözünen vitaminler (E, D, A ve K), kolin ve çeşitli mineraller gibi önemli besin maddelerinin zengin bir kaynağıdır.
Ancak, araştırmacılar yüksek kolesterol seviyesi olan kişiler üzerinde de ayrı bir inceleme yapmışlardır. Dislipidemi olarak bilinen, klinik olarak teşhis edilmiş yüksek kolesterol seviyesi olan katılımcılar incelendiğinde, haftada bir yumurta tüketenlerin, nadiren yumurta tüketen veya hiç tüketmeyenlere göre kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskinin yüzde 27 daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
Bu bulgular, yumurta tüketiminin yaşlı yetişkinlerde kalp sağlığını olumlu etkileyebileceğini ve hatta yüksek kolesterol seviyesi olan kişiler için bile faydalı olabileceğini göstermektedir. Elbette, bu sonuçlar daha geniş çaplı araştırmalarla desteklenmelidir. Ancak, yumurtanın kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında yeni bir bakış açısı sunmaktadır.
Bu araştırma, yaşlı yetişkinler için kanıta dayalı beslenme kılavuzlarının geliştirilmesi için önemli bir adım olabilir. Avrupa kılavuzları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, Amerikan Kalp Derneği, sağlıklı bireylerin haftada yedi yumurtayı güvenle yiyebileceği sonucuna varmıştır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.