Ulusal Kırmızı Et Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erol, "İstatistiksel verileri dikkate aldığınızda, Türkiye'de yılda kişi başına yaklaşık 8-9 kilo olan kırmızı et tüketim miktarı, olması gereken miktarın çok altında" diye konuştu Ulusal Kırmızı Et Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Erol, kırmızı etin zararlı olduğu ve kalp damar hastalıklarına yol açtığı yönündeki bilgilerin sürekli olarak kamuoyuna yansıtıldığını belirterek, "İstatistiksel verileri dikkate aldığınızda, Türkiye'de yılda kişi başına yaklaşık 8-9 kilo olan kırmızı et tüketim miktarı, olması gereken miktarın çok altında. Bu miktarın mutlaka artırılması gerekiyor" dedi. Erol, yaptığı açıklamada, kırmızı et tüketim miktarının, AB ülkeleri ve ABD'de ortalama 40-50 kilogram arasında olduğunu, yaşlı nüfusa sahip bu toplumlara kıyasla genç bir nüfusa sahip olan ve daha çok hayvansal proteine ihtiyacındaki Türkiye'de bu tablonun üzerinde düşünülmesi, et üretimi ve tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi. Kırmızı etin çok önemli bir demir kaynağı olduğunu ve demir eksikliğine ilişkin aneminin de ülkemizde kadınlarda çok ciddi boyutlarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Erol, bunun en önemli nedenlerinden birinin demir yönünden zengin olan kırmızı etin yeterince tüketilmemesi olduğunu söyledi. Diğer yandan, "Aman kırmızı et tüketmeyin" denildiğini hatırlatan Erol, "Hiç kimse hiçbir ürünü aşırı miktarda tüketmemeli, yaşına, cinsiyetine, fizyolojik durumuna, yaptığı işe ve genel sağlık durumuna uygun olarak, yani gerekli miktarda tüketmelidir. Çok değerli ve ucuz bir protein kaynağı olan yumurta, kolesterolün en önemli nedeni olarak yıllarca suçlandı. Biz her zaman bunun aksini savunduk. Bilim insanlarının yaklaşımı, spekülasyon, gereksiz yere tüketimi pompalamak, insanları yanlış yönlendirmek değil, toplumu dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmek olmalıdır" diye konuştu.Tüketici aldatılıyorProf. Dr. Erol, güvenilir et ürünleri tüketilmesinin önemine işaret ederek, kemikli (karkas) et fiyatının yaklaşık 14 lira olduğu bir yerde, kilosu 5 liraya sosis veya benzeri et ürünleri satılıyorsa, bu ürünlerin içindekinin et olamayacağını bildirdi. Erol, üretim yapılan işletmenin teknolojik altyapı ve hijyenik koşulları yanı sıra ilave edilecek katkı maddelerinin ulusal gıda kodeksinde belirlenen tip ve miktara uygun olması ve ürünlerin tüketiciye sunulmadan oto kontrolünün yapılması gerektiğini ifade etti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.