Türkiye-Mısır gerilimi hayra alamet değil!
Türkiye ve Mısır'ın Libya'daki iç savaşa farklı taraflarda müdahaleleriyle tırmanan Ankara ve Kahire arasındaki gerilim, iki ülke arasındaki ilişkileri tamiri mümkün olmayan bir seviyeye sürüklüyor.
03.08.2020 13:40:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Türkiye'nin geçen yıl Libya'nın Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Sınırlandırmasına Dair Mutabakat Muhtırası, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin yanı sıra Mısır'daki Sisi cuntasını da rahatsız etti. Söz konusu mutabakat Türkiye'nin son 10 yıl içindeki en dikkat çeken dış politika hamlelerinden birini teşkil ediyor. Türkiye'nin Mısır tarafından desteklenen General Halife Hafter güçlerine karşı UMH'ye bu yılın Ocak ayından bu yana kapsamlı bir askeri destek vermesi de gerilimi artıran bir diğer neden. Mısır, Hafter'e destek konusunda yalnız değil... Fransa, Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, maddeten ve manen Mısır'ın yanında yer alıyor. Rusya'nın Libya'da güç kazanmasını istemeyen ABD'nin ise ne yaptığı belli değil...
Mısır'ın soluk kırmızı çizgisi
Avrupalı gözlemcilere göre Türkiye'nin Libya'daki varlığı Mısır için kabul edilemez bir durum. Keza Mısır'ın Libya'daki varlığı da Türkiye için 'çekilmez' bir durum... Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'nun Kuzey Afrika sorumlusu Riccardo Fabiani'ye göre Mısır kendini giderek artan oranda Türkiye tarafından kuşatılmış ve tehlike altında hissediyor. Benzer durum Türkiye için de geçerli. İslam ülkesi Mısır; Türkiye'nin ebedi düşmanları Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile kapsamlı işbirliği anlaşmaları imzalamış durumda.
Petrol mücadelesi
Mısır Devlet Başkanı Sisi, Haziran ayında UMH güçlerinin Mısır'ın 'kırmızı çizgi' olarak ifade ettiği Sirte-Cufra hattını geçmesi durumunda Kahire'nin askeri müdahalede bulunabileceğini dile getirmişti. Bu kapsamda Mısır Meclisi geçen ay bir tezkereyi de onayladı. Sirte Havzası, Libya'nın en önemli petrol bölgesi olma özelliğine sahip.
Sisi'nin çıkışı sonrası frene basan UMH güçleri ise Sirte-Cufra önünde askeri yığınak yapmaya devam ediyor. UMH yönetimi, Ankara ile Moskova'nın Libya konusunda uzlaşmasını bekliyor. Eğer bu uzlaşma sağlanabilirse, Sisi'nin tehdidi de boşa çıkmış olacak. Öte yandan Almanya'nın Sirte ve Cufra'yı askerden arındırma önerisini uygulamaya geçirmek ise neredeyse imkansız. Zira uzmanlara göre böyle bir adım Libya'nın bölünmesi anlamına gelir ve bunu kimse istemiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.