Türkiye arı sütünde zayıf
Türkiye'de arıcılar kilogramı 3 bin lirayı aşan arı sütü üretimine pazar sorunları ve üretim zorlukları nedeniyle yanaşmıyor. Bal üretiminde dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye, arı sütü üretiminde ilk 10'a bile giremiyor
13.01.2019 00:00:00





Balparmak, arıların ürettiği en değerli besinlerden biri olan arı sütü üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak ve güvenli arı sütü üretiminin koşullarını belirlemek amacıyla hayata geçirdiği 'Arı Sütü Üretiminde Farklı Besleme, Saklama ve Ambalajlama Tekniklerinin Kalite Parametreleri ve Ekonomik Sürdürülebilirlik Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi' konulu araştırma projesini hayata geçiriyor.
Projenin başlıca amacı, bugünkü koşullarda iki ay olan arı sütü saklama koşullarını 4, hatta 6 aya çıkarmak olarak öne çıkıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenen projenin tanıtım toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi. Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, konuya ilişkin olarak, "Arı sütü çok değerli ama raf ömrü çok kısa olan bir ürün.
Bu projeyle saf arı sütünün hangi koşullarda besin değerini kaybetmeden saklanacağını bilimsel olarak belirleyeceğiz. Ayrıca arı sütünün üretimi, ambalajlanması ve saklama koşullarını kapsamlı bir biçimde inceleyecek, güvenli arı sütünün koşullarını ve ülkemizin arı sütü üretim potansiyelini rakamlarla belirleyeceğiz. Arı sütünün kovandan tüketiciye güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlayacağız" dedi.
Projenin başlıca amacı, bugünkü koşullarda iki ay olan arı sütü saklama koşullarını 4, hatta 6 aya çıkarmak olarak öne çıkıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenen projenin tanıtım toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi. Altıparmak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, konuya ilişkin olarak, "Arı sütü çok değerli ama raf ömrü çok kısa olan bir ürün.
Bu projeyle saf arı sütünün hangi koşullarda besin değerini kaybetmeden saklanacağını bilimsel olarak belirleyeceğiz. Ayrıca arı sütünün üretimi, ambalajlanması ve saklama koşullarını kapsamlı bir biçimde inceleyecek, güvenli arı sütünün koşullarını ve ülkemizin arı sütü üretim potansiyelini rakamlarla belirleyeceğiz. Arı sütünün kovandan tüketiciye güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlayacağız" dedi.
Sadece 2 ton üretiliyor
Öte yandan etkinlikte yapılan sunumlarda Türkiye'de toplam arı sütü üretiminin 2 ton olduğuna işaret edildi. Türkiye'de ağırlık olarak Bursa ve Aydın'da Nisan ve Mayıs aylarında üretiliyor. Arı sütü hem üretimi, hem de muhafazası zor bir ürün olduğundan arıcılar bu meşakkatli işe girmekten kaçınıyor, daha açıkçası arı sütü üretimini külfet olarak görüyor. Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa derman olmak amacıyla kullanılan arı sütünün kilogramı 3 bin lira... Arı sütünün en önemli özelliği ise gençleştirici etkiye sahip olması.
Ancak Türkiye'de arı sütünün pazarlanmasında da ciddi sorunlar bulunuyor. Yetkililer talebin yeterli olmadığını dile getiriyor. Üretim de yeterli olmadığından Türkiye'ye Çin'de arı sütü geliyor. Ancak Çin'den gelen arı sütünde HDA oranı 1-1.5 arasında iken Türkiye'de üretilen arı sütünde bu oran 3.2... HDA bu üründe çok önemli bir kriter.
RECEP BAHAR/İSTANBUL
Ancak Türkiye'de arı sütünün pazarlanmasında da ciddi sorunlar bulunuyor. Yetkililer talebin yeterli olmadığını dile getiriyor. Üretim de yeterli olmadığından Türkiye'ye Çin'de arı sütü geliyor. Ancak Çin'den gelen arı sütünde HDA oranı 1-1.5 arasında iken Türkiye'de üretilen arı sütünde bu oran 3.2... HDA bu üründe çok önemli bir kriter.
RECEP BAHAR/İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.