Turkcell’den Kıbrıs’a güneş santrali
Enerji yatırımına iştiraki Enerjicell ile 2016’da başlayan Turkcell, grubun ilk güneş enerji santralini Kuzey Kıbrıs’ta kurdu. 900 KWp kurulu güce sahip Kuzey Kıbrıs Turkcell Güneş Enerji Santrali, yaklaşık 6 milyon TL yatırımla 4.5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı
16.05.2019 00:00:00





Yatırımlarını 'gelecek için temiz enerji' hedefiyle sürdüren Turkcell, ilk güneş enerji santralini Kuzey Kıbrıs'ta kurdu. Yaklaşık 6 milyon TL yatırımla yapılan Kuzey Kıbrıs Turkcell Güneş Enerji Santrali, 900 KWp (kilovat/peak) kurulu güce sahip. Santral yılda yaklaşık 1.5 milyon kilovat/saat elektrik üretecek. Santralin açılış törenine Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan katılırken, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Bağzıbağlı da törende yer aldı.
İlk yatırım Yavru Vatan'a
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, konuşmasında, enerjiyi 'dijital hayatın hayat suyu' olarak tanımlayarak, "Günümüzde artık enerji olmadan endüstriden, dijitalden ve yeni teknoloji gelişiminden bahsetmek mümkün değil. Turkcell'in kuruluşundan sadece beş sene sonra Turkcell'in Türkiye'deki varlığını nasıl Kuzey Kıbrıs'a da taşımışsak, tüm yeni ürünlerimizi ve servislerimizi de ilk olarak burada sizlere sunuyoruz. Yenilenebilir enerji olan güneş enerjisine ilk yatırımımızı da ilk olarak Kuzey Kıbrıs'a yaptık" dedi. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan ise şunları söyledi: "Enerji şirketimiz, temelde var olanı yeniden yapmak yerine 'Enerjiyi nasıl daha verimli ve güzel kullanırız? Halkımıza ve müşterilerimize hizmetimizi nasıl daha kolay ulaştırırız?' sorularına çözüm bulabilmek için çalışıyor."
Türkiye'nin güneyinde, Akdeniz'in üçüncü büyük adasında faaliyet gösteren Kuzey Kıbrıs Turkcell'in ilk ve tek güneş enerji santrali, 10 dönümlük bir arazi üzerinde konumlandırılıp 4.5 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Santralde 2 bin 500 adet yüksek verimli panel ile 9 adet santral tipi inverter kullanıldı. Orta gerilim üzerinden şebekeye tahmini yılda 1 milyon 510 bin 918 kilovat/saat enerji üretecek santral ile doğaya 906 bin 481 kilogramlık karbon emisyonu salınımının engellenmesi bekleniyor. Santral sayesinde ayrıca, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) şebekesindeki talep yükünün hafifletilmesi ve bölgedeki enerji kalitesinin iyileştirilmesine de katkı sağlanması hedefleniyor.
EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.