Türk Telekom'un geliri arttı, net kârı düştü
2022’nin ilk çeyreğinde gelirlerini yıllık yüzde 24.8’lik artışla 9.5 milyar liraya yükselten Türk Telekom, sağlam finansal ve operasyonel performansını sürdürdü. Şirketin bu yıl ilk çeyrekteki net kârı ise ekonomik konkjonktürün ve Ukrayna savaşının etkisiyle geçen yılın ilk çeyreğine göre düşüş gösterdi.
28.04.2022 16:48:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Türk Telekom yılın ilk çeyreğinde (Ocak-Mart dönemi) konsolide gelirlerini yıllık yüzde 24.8'lik artışla 9.5 milyar TL'ye yükseltti. Şirket aynı dönemde 561 milyon TL net kâr elde ederken, faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) ise yıllık bazda yüzde 8.2 büyüyerek 4.1 milyar TL oldu. Şirketin 2021 yılının ilk çeyreğinde toplam geliri 7.6 milyar TL, FAVÖK'ü 4.1 milyar TL, net kârı ise 1 milyar 360 milyon TL idi. Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, düzenlediği basın toplantısında, net kârın gerilemesinde enflasyonun maliyetler üzerindeki ani etkisiyle Ukrayna savaşının ana etken olduğunu dile getirdi. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) yüzde 68 ile Türk Telekom'un çoğunluk hissedarı olduğunu hatırlatan Önal, "Önümüzdeki dönemde de şirketimizin operasyonel ve finansal performansını destekleyen çalışmalara imza atacağız. Yerli ve milli tedarikçileri destekleyeceğiz. Küresel işbirlikleriyle dünyada 5G stratejilerinin belirlenmesinde ön sıradayız. Küresel standartlarda sürdürülebilir büyümemize katkı sağlayarak yatırım profilimizi geliştirecek ve fırsatlara odaklanmaya kararlılıkla devam edeceğiz" dedi. Önal ayrıca, hissedarlarına değer yaratma taahhütleri doğrultusunda, Genel Kurul'da 28 Nisan tarihinden itibaren hisse sahiplerine 4.95 milyar TL nakit temettü ödenmesine karar verildiğini vurguladı.
2022 de iyi başladı
Beklentilerini karşılayan sonuçlarla 2022'ye iyi bir başlangıç yaptıklarını dile getiren Önal, şunları söyledi: "Hem faaliyet performansı hem de net kâr; hızla adapte ettiğimiz tedbirlerimiz ve gelir, maliyet ve kur riski yönetimine ilişkin doğru zamanlı aksiyonlarımız sayesinde, ilk çeyrek bütçemize kıyasla daha güçlü oldu. Kuvvetli yönlerimiz, bilgi birikimimiz ve etkili insan kaynağımızla, krizlerde ortaya çıkan fırsatlara odaklanmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin dijitalleşmesine liderlik etmek, 5G ve ötesi teknolojilerde öncü olmak ve teknoloji alanında katma değeri yüksek girişimleri desteklemek için ekosistemimizi güçlendirmeye kararlıyız."
Sabit internete talep sürüyor
Sabit genişbant iş kolunu dengeli bir şekilde yönettiklerini belirten Ümit Önal, ilk çeyrekte gerçekleştirdikleri güçlü yeniden taahhütleme performansının, rekabete kıyasla önem verilen farklılıklarını vurgulayan dikkate değer bir başarı olduğunu ifade etti. Önal, "Sabit internete olan talep, ekonomik ortama ve fiyat revizyonlarına rağmen dayanıklılığını korudu. Çeyreği 151 bin net abone kazanımı ile tamamlayarak toplam abone bazını 14.5 milyon seviyesine taşıdık. Yeni satışların yüzde 55.6'sını 24 Mbps ve üzeri paketler oluşturdu" dedi.
Türk Telekom Türkiye'nin fiber güç merkezi
Türkiye'nin fiber güç merkezi olarak, her kesimin teknolojiye erişimini sağlamak için 81 ili kapsayan fiber ağları daha da yaygınlaştırarak Türkiye'yi en ileri seviyede fiberleştirmeye kararlı olduklarının altını çizen Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Fiber ağımızı 2019 sonundan bu yana yüzde 22.3 büyüterek 2022'nin ilk çeyreği sonunda 372 bin kilometreye çıkardık. Fiber ağımız 2021 sonunda 366 bin kilometreydi. 2021 sonunda 30.2 milyon olan hane kapsama adedini 30.6 milyona yükselttik. Toplam fiber abone sayımız 10.3 milyona ulaştı" diye konuştu. 2022 birinci çeyrekte hem faturasız hem de faturalı segmentinde toplam 334 bin net abone kazanımı ile beklentilerinin üzerinde bir performans kaydettiklerini belirten Ümit Önal, "Abone artışı ağırlıklı olarak 300 bin faturalı yeni abone kaynaklı olurken faturasız abone kazanımı da 35 bin olarak gerçekleşti. Mobil tabanımızda faturalı abone oranı yüzde 65.3 ile en yüksek seviyesine ulaştı" ifadelerini kullandı.
Önal, sığınmacıların ve Türkiye'de yaşayan yabancıların abone artışına ne ölçüde katkı sağladığı şeklindeki soruya ise "Sığınmacı ve yabancı aboneler her operatörde eşit dağılım gösteriyor" şeklinde cevap verdi. Türk Telekom'un internet bağlantısı sağlamakta zorlanan düşük gelirli kesime yönelik hangi çalışmaları yaptığına ilişkin soruya da Önal, "Dezavantajlı gruplara verdiğimiz destekle 2019'da yüzde 49 olan penetrasyon (erişim) oranı yüzde 72'ye çıktı. Dünya ortalaması yüzde 78. Fena durumda değiliz" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.