TOKİ fabrika binası yapsın
İhracat üçüncüsü hazırgiyim sektörünün çatı kuruluşu İHKİB’in Başkanı Mustafa Gültepe, TOKİ’nin özellikle Anadolu’da konut yerine fabrika binaları yapması gerektiğini vurgulayarak, “İhracat hamlesi için hep beraber böyle bir şeye girmemizde fayda var. Biz de devletten bunu isteyeceğiz” dedi
04.10.2018 00:00:00





İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) özellikle Anadolu'da fabrika binaları inşa etmesi gerektiğini söyledi.
Yeni Mesaj'a özel mülakat veren Gültepe, "TOKİ'den bizim şöyle bir talebimiz var. Özellikler Anadolu'da konut inşa edeceğine fabrika binaları yapsın. İhracat hamlesi için hep beraber böyle bir şeye girmemizde fayda var. Biz de devletten bunu isteyeceğiz. Özellikle bina yapımında devletin sektörümüze desteği şart aksi takdirde gerekli yatırımları yapmamız zor" şeklinde konuştu.
ABD önemli pazar ancak...
Gültepe, ABD'nin Çin'e uyguladığı yaptırımların hazırgiyimi de kapsaması durumunda bunun Türkiye için nasıl bir fırsatı beraberinde getireceği sorusuna, "Eğer böyle bir yaşanırsa Amerikalı alıcılar tedarikçiyi değiştirmek zorunda kalır. Bize gelirler, geleceklerine de inanıyorum ancak bizim de yatırımlarımızı ve kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Yoksa bu büyük pazardan yeterince istifade edemeyiz. Şu anki mevcut kapasitemiz yetersiz" şeklinde cevap verdi.
2005 yılında kotaların kalkmasıyla beraber Amerikalı firmaların daha düşük fiyat nedeniyle Çin'e gitmeye başladığına işaret eden Gültepe, şunları söyledi: "Önceden Çin'e kota uygulanıyordu ve bu nedenle bizimle daha fazla çalışıyorlardı. Biz de döviz kurları 2005-2010 yılları arasında aşağı doğru inmeye başlayınca, ürünlerimiz pahalandı ve Amerikalı alıcılar da yeni satıcılar aramaya başladı. Şu anda Çin'de maliyetler çok düşük değil. Yine de aynı ürün gruplarında onlarla rekabet etme şansımız yok. Yüzde 10-15 daha pahalı olur Türkiye. Ancak biz farklı ürünler, tasarımlar, değişik kumaşlar ve yenilikçi yaklaşımlarla rekabet edebiliriz."
Devletin navlun desteği elzem
Devletin hazırgiyim sektörüne navlun desteği vermesi halinde ABD pazarından daha fazla pay alacaklarını dile getiren İHKİB Başkanı Gültepe, "O takdirde rekabet etme şansımız artar. Burada Cumhurbaşkanımız devreye girerek, 'Arkadaşlar, Amerika'ya ihracatın artması için size navlun desteği veriyorum' diyecek, biz de koşacağız, ilerleyeceğiz. Neden önemli bu? ABD'ye navlun pahalı... Bu noktada teşvikler verilerek, kargo uçakları devreye konulmalı. Uçak kargoyla birlikte çok farklı bir kulvara gireriz. Bir aylık nakliye süresi 12 saate iner" ifadelerini kullandı.
Köprü olmaya çalışıyoruz
İHKİB olarak hazırgiyim sektörü ile devlet arasında köprü kurmaya çalıştıklarını dile getiren Gültepe, "Sorunları derliyor ve bunları Ticaret Bakanlığı'na iletiyoruz. Dahası bunları diğer bakanlıklarla istişare edip sektörün önünü açma yönünde çalışmalarda bulunuyoruz. Yeni bir hükümet sistemine geçiş yaptık, bu dönemde işler biraz yavaş ilerliyor, ileride daha da hızlanacağız" dedi.
Tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin önümüzdeki dönemde Türkiye'yi geleceğe taşıyacak sektörlerden olduğuna işaret eden Gültepe, "Şu anda hükümetimizin de, ülkemizin de bu sektörlere daha fazla ihtiyacı var. Hep beraber buna sarılmamız lazım. Bunu biz söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Yeniden ikinciliği ele geçireceğiz
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Eylül ayı ihracat verilerine göre geçen ay hazırgiyim sektörü, otomotiv ve kimyevi madde sektörlerinin ardından üçüncü sırada yer aldı. Oysa hazırgiyim genelde ikinci sırada yer alan bir sektör. Durumu değerlendiren İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, şunları söyledi: "Kimya son dönemlerde bir kaç kez bizi geçti, aylara göre durum değişiyor. Biz de Eylül ayında ihracatımızı artırdık ama kimya bizden daha fazla çalışmış, onlar yukarıya çıktı. Bir de dönemsellik nedeniyle Eylül ve Ekim aylarında kimyanın ihracatı yüksek seyrediyor. Tekrar ikinciliği alacağımıza inanıyorum."
Yatırım yapmadan hadefler tutmaz
İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, "Sektörde makineler eskidi. Altyapımız yeni pazarlara açılmak için yeterli mi? Üretici nereden destek bulacak ki, yatırım yapabilsin?" şeklindeki sorumuza ise şöyle cevap verdi: "Şu anda kapasitede pek fazla sorun yok. Son dönemde kâr marjlarının düşük olmasından ve sektörden kaçışlardan dolayı teknolojide pek fazla yenileme yapılamadı. Eğer kârlılık artarsa gerek tekstil, gerekse hazırgiyim sektörü gerekli yatırımları yapar. Hazır giyim fabrikası kurmak, tekstil fabrikası kurmaktan daha kolay ve ucuz. Bir de yatırımlar konusunda büyük firmaların küçük firmalara destek olması lazım. Ortaklık şeklindeki bir modelle bu yapılabilir. Daha önce söylediğim gibi özellikle bina yapımında devletin desteği şart aksi takdirde yatırım zor. Yatırım yapmadan, kapasiteyi artırmadan 2023 yılı için belirlenen 25 milyar dolarlık ihracatı yakalama şansımız yok. Hazırgiyimde hedefimiz 25 milyar dolarlık ihracat, bunu söylüyoruz ama Anadolu'yu üretim üssü yapmadan da bunu gerçekleştirme şansımız bulunmuyor."
RECEP BAHAR / İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.