Tavukta antibiyotik skandalı
Almanya'da Alman Çevre ve Doğayı Koruma (BUND) örgütü, tavuk etinde antibiyotiğe dayanıklı bakteriler tespit etti. Ülkede sadece organik ürünler sağlığa uygun değerlendiriliyor ama bunların fiyatı el yakıyor
12.01.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - BERLİN
Alman anneler, tavuk etine bayılan çocuklarına artık tavuk yerine kırmızı et yediriyor. Alman Çevre ve Doğayı Koruma (BUND) örgütünün ‘tavuk etinde antibiyotik' konulu araştırmasının kamuoyuna açıklanmasından sonra tüketiciler telaşlandı. Alman marketlerinden alınan tavuk eti numunelerinin yarısında, antibiyotiğe dayanıklı bakterilere rastlandı. Uzmanlar, tavuk hastalıklarını önlemek için hayvanlara aşırı ölçüde antibiyotik verilmesinin kaçınılmaz sonucu olarak, ilaç bağışıklığı kazanan mikroplarda artış olduğunu belirtiyor.
BUND başkanı Hubert Weiger bakterili tavuk etinin hızla yayılmasına, tavukçuluğun fabrikasyon haline getirilmesinin ve çiftliklerde binlerce tavuğun hareket bile edemeyecek kadar dar bir alana hapsedilmesinin yol açtığını söylüyor. Alman tavuk çiftliklerinde bir metrekarelik alana ortalama 24 tavuk düşüyor. Bunun ancak aşırı antibiyotik kullanımıyla mümkün olabildiğini belirten Weiger, hayvan koruma yasalarının değiştirilmesini istiyor. Avrupa Birliği yönetmeliklerine göre bir metrekarelik alanda 39 kilo canlı hayvan tutulabiliyor. Duesseldorf yakınlarında 200 tavuklu organik üreticilik yapan Volker Rahm, ‘Tavuklar geniş hareket alanına sahip ve en az üç ay salt organik yemle besleniyor. Orta boy bir tavuğun marketteki gibi 4 değil de 20 Euroya satılmasının nedeni de bu" diyor.
Bütün tavuklara veriliyor
On binlerce hayvanın yetiştirildiği çiftliklerde hasta hayvanları tek tek bulup tedavi etmek mümkün olmadığından tek bir tavuğun hastalanması halinde çiftlikteki bütün hayvanlara antibiyotik veriliyor. İlaçlamaya veteriner karar veriyor ve tavuklara onun nezaretinde antibiyotik tedavisi uygulanabiliyor. Antibiyotiğe tepki vermeyen mikropların artmasında bu ilacın hayvan ve insanda aşırı ölçüde kullanılmasının da payı var.
Alman anneler, tavuk etine bayılan çocuklarına artık tavuk yerine kırmızı et yediriyor. Alman Çevre ve Doğayı Koruma (BUND) örgütünün ‘tavuk etinde antibiyotik' konulu araştırmasının kamuoyuna açıklanmasından sonra tüketiciler telaşlandı. Alman marketlerinden alınan tavuk eti numunelerinin yarısında, antibiyotiğe dayanıklı bakterilere rastlandı. Uzmanlar, tavuk hastalıklarını önlemek için hayvanlara aşırı ölçüde antibiyotik verilmesinin kaçınılmaz sonucu olarak, ilaç bağışıklığı kazanan mikroplarda artış olduğunu belirtiyor.
BUND başkanı Hubert Weiger bakterili tavuk etinin hızla yayılmasına, tavukçuluğun fabrikasyon haline getirilmesinin ve çiftliklerde binlerce tavuğun hareket bile edemeyecek kadar dar bir alana hapsedilmesinin yol açtığını söylüyor. Alman tavuk çiftliklerinde bir metrekarelik alana ortalama 24 tavuk düşüyor. Bunun ancak aşırı antibiyotik kullanımıyla mümkün olabildiğini belirten Weiger, hayvan koruma yasalarının değiştirilmesini istiyor. Avrupa Birliği yönetmeliklerine göre bir metrekarelik alanda 39 kilo canlı hayvan tutulabiliyor. Duesseldorf yakınlarında 200 tavuklu organik üreticilik yapan Volker Rahm, ‘Tavuklar geniş hareket alanına sahip ve en az üç ay salt organik yemle besleniyor. Orta boy bir tavuğun marketteki gibi 4 değil de 20 Euroya satılmasının nedeni de bu" diyor.
Bütün tavuklara veriliyor
On binlerce hayvanın yetiştirildiği çiftliklerde hasta hayvanları tek tek bulup tedavi etmek mümkün olmadığından tek bir tavuğun hastalanması halinde çiftlikteki bütün hayvanlara antibiyotik veriliyor. İlaçlamaya veteriner karar veriyor ve tavuklara onun nezaretinde antibiyotik tedavisi uygulanabiliyor. Antibiyotiğe tepki vermeyen mikropların artmasında bu ilacın hayvan ve insanda aşırı ölçüde kullanılmasının da payı var.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.