Süt kaynatılınca neden taşar?
Sütün kaynatıldığında neden taştığını anlamak için öncelikle su ve sütün içeriğine göz atmak gerekiyor
05.07.2024 17:36:00
Yenal Arman
Yenal Arman
![Süt kaynatılınca neden taşar?](resimler/haberler/23/sut-kaynatilinca-neden-tasar-H1533416-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Süt kaynatılınca neden taşar?](resimler/haberler/23/sut-kaynatilinca-neden-tasar-H1533416-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Sütün kaynatıldığında neden taştığını anlamak için öncelikle su ve sütün içeriğine göz atmak gerekiyor. Su, basit bir madde olarak 2 hidrojen ve 1 oksijen atomunun bir araya gelmesiyle oluşurken, süt daha karmaşık bir sıvıdır. Sütün içinde proteinler, yağlar ve su harmanlanmış haliyle bulunur. Isıtıldığında sütün içindeki proteinin yapısı değişir ve sıvı formu yerini katılaşmaya bırakır. Bu katılaşma, yağ molekülleri ile yeni bir madde oluşturur ve süt pıhtılaşır. Kaynayan sütün yüzeyindeki köpükler, bu yeni oluşan protein ve yağ birleşiminin su buharı ile etkileşimi sonucu oluşur. Sütün taşmasının nedeni, bu pıhtılaşmış tabakanın su buharını hapsedip yukarı doğru itmesidir. Sonuç olarak, süt kaynatılırken içerisindeki su buharlaşır, hacmi genişler ve süt taşar.