Sürekli salgın görüntülerini izlemeyin
Birçok vatandaşın ölümüne neden olan koronavirüs psikolojik olarak da toplumu etkiliyor. Uzmanlar, salgının özellikle yetişkin ve çocuklarda yoğun duygulara sebep olabileceğini belirtirken, medyada salgınla ilgili görüntülerin ve haberlerin sürekli olarak izlenmemesi gerektiğini vurguluyorlar





Uzm. Klinik Psikolog Berna Küçük İspir, birçok vatandaşın ölümüne neden olan koronavirüsün psikolojik etkilerine değindi.
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan salgının özellikle yetişkin ve çocuklarda yoğun duygulara sebep olduğunu söyleyen Küçükispir, yaşanan salgının psikolojik etkilerine karşı ailelere önerilerde bulundu.
Küçükispir, "Kişilerin, medyada salgınla ilgili görüntüleri ve haberleri sürekli olarak izlemesi de hissettiğimiz sıkıntının ve kaygının artmasına neden olabilir" dedi. Hastalık hakkındaki verilen bilgilerin, korku ve kaygı bunaltıcı olabildiğini söyleyen Küçükispir, bu durumun çocuklarda ve yetişkinlerde yoğun duygulara neden olabileceğini kaydetti.
Küçükispir, "Herkesin stresli durumlara farklı tepkileri olabilir. Kişilerin, medyada salgınla ilgili görüntüleri ve haberleri sürekli olarak izlemesi de hissettiğimiz sıkıntının ve kaygının artmasına neden olabilir" dedi.
Küçükispir; bu sıkıntılı süreçte aile ve çocukların, moral ve motivasyon bozan davranışlardan uzak durmasını gerektiğini söyledi.
Panik yapmayın
Gelinen süreçte korku ve paniğin çocuklara hissettirilmemesi gerektiğini vurgulayan Psikolog Berna Küçük İspir, şöyle devam etti: "Korkuyu ve paniği çocuklara hissettirmemek çok önemli. Çocuklarınızla konuşurken bu konu hiç yokmuş gibi davranmayın.
Koronavirüs hakkında çocuklara bilgiyi yaşlarına uygun cümleler kurarak anlatmalısınız. Çocuklarımızın evde olduğu şu günlerde, çocukların her anını organize etmeye çalışmayın. Çocuklar bunun paniğini yaşamazsa, kendi oyununu kendisi bulur.
Eğer çocukların tüm gününü doldurmaya çalışırsanız, bu durum çocukları tam tersi sıkıntıya sokar" Çocuklara güvende oldukları konusunda bilgiler verilmesinin yararlı olacağını söyleyen Küçükispir, "Çocuklarınıza güvende olduğu konusunda güvence verin.
Stresle başa çıkabilme tekniklerini, yaşına uygun şekilde anlatın. Çocuklarınızla evde yapabileceğiniz faaliyetlere önem verebilirsiniz.
Okulların tatil edildiği bir dönemde, onların ilgisini çekecek kitaplar okumasına teşvikte bulunun" diye konuştu.
İHA