Sigaradaki hain tuzak
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi tarafından yapılan açıklamada gençleri sigaraya alıştırmak ve bırakmak isteyenleri caydırmak sigara pazarını elde tutmak için sigaralara katkı maddeleri katıldığı belirtildi
08.06.2012 00:00:00
YENİ MESAJ
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi, tütün ürünlerinin katkı maddeleri ile ilgili resmi gazetede 30 Mayıs 2012 tarihinde yayınlanan TAPDK kurul kararının sağlığı korumak için yeterli olmadığını açıkladı. Katkı maddelerinin tütün ve su dışında sigara ve diğer tütün ürünlerine işlemenin her basamağında katılabilecek, şekerler, aromalar, içmeyi kolaylaştırıcı maddeler olduğunun belirtildiği açıklamada katkı maddelerinin gençleri sigaraya alıştırmak ve bırakmak isteyenleri caydırmak sigara pazarını elde tutmak için kritik stratejiler olduğu vurgulandı.
Açıklamada şunlar vurgulandı: "Giderek artan rekabet ve halk bilinçlenmesi sonucunda tütün endüstrisi ürünlerini hala satabilmek için cezbedici, bağımlılığı arttırıcı, hastalık bulgularını maskeleyici, çevresel tütün dumanını kamufle edici katkı maddeleri kullanmaktadır. Tütün ürünleri artık bugün, nikotini ve çeşitli katkı maddelerini insan bedenine veren ileri teknoloji mühendislik ürünleridir. Tütün endüstrisinin kendi belgelerinde tütün ürünlerinin içinde 100'den fazlasında belli farmakolojik etkiler olan, 599 katkı maddesi olduğu belirtilmiştir.
Nikotinin etkisi katlanıyor
Ülkemizde faaliyet gösteren bir sigara firması kendi internet sayfasında ürünlerinde 120 çeşit katkı maddesi bulunduğunu açıklamaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar sigaraların içinde bulunan gamma-heptalactone, gamma-valerolactone, gamma- decalactone, delta-decalactone, gamma-dodecalactone, delta- undecalactone, gamma- hexalactone, CYP2A5 ve CYP2A6; asetaldehid gibi maddelerin nikotin metabolizması üzerinde etkili olduğunu ve bağımlılığı arttırdığını göstermiştir. Katkı maddeleri zaten öldürücü olan bir ürünün cazibesini arttırmakta, kullanımını kolaylaştırmakta, bağımlılığını pekiştirmekte, bırakılmasını zorlaştırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) 9 ve 10. maddesi, içimi kolaylaştıran, renklendirme özelliği olan, sağlık faydası imasında bulunan veya enerji ya da canlılık ilintisi kuran aroma maddelerinin “sınırlandırılmalarını veya yasaklanmalarını” tavsiye etmektedir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.