‘Şeref akıl ve edep iledir’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Şeref akıl ve edep iledir; mal ve soy ile değil. Her kim hikmet öğrenirse kendisini şerefli kılmış olur”





İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah imanı şirki temizlemek, namazı kibirden uzak tutmak, zekatı rızka bir sebep, orucu yaratıkların ihlasını denemek, haccı inananların din için yakınlaşmalarını sağlamak, cihadı İslam'ı yüceltmek, iyiliği emretmeyi cahil halkın maslahatı, kötülükten nehyetmeyi akılsızların engellenmesi, sıla-i rahimi akraba sayılarının artması, kısası kanların korunması, haddi (şer'i cezayı) uygulamayı haramların küçük görülmemesi, içkinin içilmemesini aklın korunması, hırsızlıktan uzak durmayı iffetin gerekliliği, zinanın terk edilmesini soyu korumak, eşcinselliğin terkini nesli çoğaltmak, tanıklığı inkar edilen hakların elde edilmesi, yalan konuşmaktan sakınmayı doğruluğu şereflendirmek, selamı korkulardan güvende olmak, imameti ümmetin düzene girmesi, itaati de imamet makamını ululamak için farz kıldı." (Nehc'ul Belağa, 252. hikmet, Şerh-u Nehc'il Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 19/86).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Cebrail benim yanıma geldi ve şöyle dedi: Ey Ahmed! İslam on paydır her kim bu paydan birine sahip olmazsa ziyan etmiştir. İlk pay Allah'ın birliğine şahadette bulunmaktır. İkinci pay, temizlik olan namazdır.
Üçüncü pay, fıtrat (İslam) olan zekattır. Dördüncü pay kalkan olan oruçtur. Beşinci pay şeriat olan hacdır. Altıncı pay izzet olan cihaddır. Yedinci pay vefa göstermek olan iyiliği emretmektir. Sekizinci pay hüccet/delil olan kötülükten sakındırmadır. Dokuzundu pay ülfet ve dayanışma olan cemaattir. Onuncu pay ise (günah ve hatalardan) korunma olan itaattir." (Bihar, 6/109/2).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şeref meziyettir." (Gurer'ul Hikem, 8).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şeref akıl ve edep iledir; mal ve soy ile değil." (a. g. e. 3873).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim hikmet öğrenirse kendisini şerefli kılmış olur." (a.g.e., 8279).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şerefli insan her ne kadar büyük de olsa bir makama ulaştığında şımarmaz. Hiçbir rüzgârın hareket ettiremediği bir dağ gibidir. Ama aşağılık insan en küçük bir makama ulaştığında şımarır ve hafif bir rüzgârın harekete geçirdiği bir ot gibidir." (a.g.e., 5197).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim ruh şerafeti elde ederse sevgi ve ihsanı çoğalır." (a.g.e., 8163).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim ruh şerafetine erişirse bu kendisini aşağılık isteklerden münezzeh kılar." (a.g.e., 8627). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL