İmam Cafer-i Sadık (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Allah'a and olsun ki gözlerinizi diktiğiniz Mehdimizin gelişi sizler elenip elekten geçtikten sonra olacak. Ancak sağlam kalanlar sağlamlaşıp, yoldan çıkması beklenenler de yoldan çıktıktan sonra gerçekleşecektir." (Prof. Dr. Haydar Baş, İmam Cafer Sadık).
Âlimlerin üzerinde ittifak ettikleri şey şudur ki; Mehdi (a.s.) ahir zamanda kıyam edecek ve yeryüzünü adaletle dolduracaktır. Bunların bazıları şunlardır: Buhari, Sahih'inde; Tarih-i Kebir'de; Müslim, Sahih'de; Ebu Davud, Sünen'de; İbn-i Mace, Sünen'de; Hâkim, Müstedrek'te; Ahmed b. Hanbel, Müsned'de; Tirmizi, Sahih'inde… Mehdi (a.s.)'ın zuhur edeceğine dair, Peygamberimizden (s.a.a.) nakil olunan hadisler mütevatirdir.
İmam Hasan Askeri (a.s.) şöyle buyurdu: "Doğrusu benim oğlum, benden sonraki Kaim'dir. Uzun ömürlülükte ve Gaybet'te peygamberlerin sünneti onda vuku bulacaktır. Bu süre çok uzadı diye bazı kalpler taş gibi sertleşecektir. Allah kalbine iman yazdığı ve rahmetiyle desteklediği kimseler dışında O'na inanan kalmayacaktır."
Hadis, tarih, akaid ve tefsir alanlarında yazılan gerek Ehl-i Beyt, gerekse Ehl-i Sünnet kaynaklarına bakılırsa İmam Mehdi (a.s.) ve kıyamından söz eden ve O'nun özelliklerini açıklayan ilk kişinin Resûlullah (s.a.a.) olduğu görülecektir.
Peygamber Efendimiz buyurdu ki: "Ümmetimin sonunda Mehdi zuhur edecek. Allah O'na yağmurunu gönderecek ve yeryüzü mahsullerini çıkaracak. Malı sahih olarak verecek. Hayvanlar çoğalıp, ümmet yücelecek ve O yedi veya dokuz yıl yaşayacaktır."
İmam Hüseyin (a.s.) şöyle buyurdu: "Allah O'nun vasıtasıyla tekrar onu ihya edecektir ve müşrikler istemese de Allah (c.c.), hak dini diğer dinlere muzaffer kılacaktır. O'nun Gaybet'e çekildiği dönemde bazı kavimler mürtet olacak, bazıları ise dine bağlı kalacaktır. Onlara eziyetler yapılacak ve onlara denilecek ki: 'Eğer doğru söylüyorsanız bu vaadi ne zaman vuku bulacaktır?' Biliniz ki, O'nun Gaybet'indeki eziyet ve tekziplere sabretmek, Resûlullah (s.a.a) ile beraber kılıçla cihad etmek gibidir." (Prof. Dr. Haydar Baş, İmam Hüseyin).
İmam Muhammed Mehdi (a.s.)'ın hayatında iki tane Gaybet dönemi vardır. Birincisine Gaybet-i Suğra, ikincisine ise Gaybet-i Kübra adı verilir. Gaybet-i Suğra; Mehdi (a.s.)'ın 5 yaşında babası İmam Hasan Askeri (a.s.) zehir verilip şehit edildiği yıl olan Hicri 260 yılından 4. Naibinin (temsilci) vefat ettiği Hicri 329 yılına kadarki dönemde Mehdi (a.s.) kısa süreliğine gözden kaybolması dönemidir. Bu dönem yaklaşık 70 yıl sürmüştür. Bu dönemde İmam'ın (a.s.) dört tane naibi olmuştur. (Osman Said Amiri, Muhammed b. Osman Said Amiri, Hüseyin b. Ruh En-Nevbahti, Ebu Hasan Ali Muhammed Es-Samarri).
Gaybet-i Suğra dönemindeki bu temsilciler, halkın ihtiyaçlarını, dini sorularını ve humus hakkını İmam'a iletirler. İmam'ın (a.s.) cevap mektuplarını da halka iletirlerdi. Gaybet-i Kübra dönemi ise; dördüncü temsilcinin Hicri 329/Miladi 942 vefatından zuhur edeceği ahir zamana kadar olan uzun süreliğine gözden kaybolduğu dönemdir. (devam edecek…)
- Örnek toplum modeli nasıl olmalı / 03.04.2025
- Allah’ın (c.c.) muradı ile Kadir Gecesi’ni ihya etmek / 26.03.2025
- Ramazan ayı hoş gelmiş safalar getirmiş / 28.02.2025
- Berat Kandili ve düşündürdükleri / 13.02.2025
- İnsan neyi aradığını bilmiyor / 22.01.2025
- Milli Ekonomi Modeli’nin uygulanması mecburdur / 23.09.2024
- Kerbela’dan günümüze / 13.07.2024
- Gadr-i Hum Bayramımız mübarek olsun / 25.06.2024
- Kur’ an ve Ehl-i Beyt rehberliğinde yaşamak / 24.05.2024