Restoranlar Ramazanda fırsatçılık yapıyor
Areda Piar’ın araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 96.1’i Ramazan ayında restoranların iftar menüsünde fırsatçılık yaptığını düşünüyor.
22.03.2025 14:38:00
AHMET SAFA TERZİ
AHMET SAFA TERZİ





Areda Piar'ın araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 96.1'i Ramazan ayında restoranların iftar menüsünde fırsatçılık yaptığını düşünüyor. Yüzde 68'i artan fiyatlar nedeniyle dışarıda iftar yapmayı düşünmezken, yüzde 73.7'si restoran seçiminde fiyat uygunluğunu önceliyor. Halkın en büyük beklentisi daha ekonomik menüler olurken, yüzde 76.4'ü yüksek fiyatları kâr marjına bağlıyor. Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 45.8'i dışarıda iftar yapmadığını ifade ederken, yüzde 37.5'i yalnızca arkadaş ve akraba buluşmalarında kafe ve restoranları tercih ediyor.
Ramazan boyunca iki veya üç kez dışarıda iftar yapanların oranı yüzde 14.2, haftada birkaç kez çıkanların oranı ise yüzde 1.7... Katılımcıların yüzde 67.8'i orta segment restoranları tercih ederken, yüzde 17.8'i belediye sosyal tesislerini, yüzde 14.4'ü ise lüks restoranları seçiyor. Dışarıda iftar yapanların yüzde 52.5'i 500 TL ve altı menüleri tercih ederken, yüzde 30.7'si 500-1000 TL, yüzde 10.3'ü ise 1000 TL üstü menülere yöneliyor. Artan iftar menüsü fiyatları halkın dışarıda iftar yapma kararlarını etkiliyor.
Katılımcıların yüzde 68'i fiyat artışı nedeniyle dışarıda iftar yapmayı düşünmediğini, yüzde 20.6'sı ise önceki yıllara göre daha az dışarıda iftar yaptığını belirtiyor. Daha ekonomik mekanlara yönelenler yüzde 6.5 iken, fiyat artışlarının tercihlerini etkilemediğini ifade edenler yüzde 4.9... Araştırmanın dikkat çeken verilerinden biri de "Sizce iftar menülerinde kafe ve restoranlar fırsatçılık yapıyor mu?" sorusuna Türk halkının yüzde 96.1'inin 'Evet' cevabını vermesi.
Öte yandan "yenimesaj.com.tr" muhabirinin gözlemlerine göre iftar saatinde semt lokantaları önemli ölçüde doluyor. Lokantalar bu yıl farklı menüler uyguluyor. Genelde köfte, salata ve çorbadan oluşan ekonomik menüler öne çıkıyor. Kallavi bir menü ekonomik menünün iki katı fiyatına servis ediliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.