Ramazanda biber cep yaktı
Ramazanın ilk yarısında en fazla zam yüzde 16.56 ile sivri bibere geldi. Sivri biberi yüzde 9.28 zamla karpuz, yüzde 6.29 fiyat artışıyla yeşil fasulye izledi. 15 günlük dönemde 14 ana ürünün fiyatında artış oldu
14.07.2014 00:00:00
YUSUF KARACA/ANKARATürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ramazanın ilk 15 gününde başlıca gıda ürünlerinde görülen fiyat artışlarını derledi. TZOB'un verilerine göre Irak'a ihracatta yaşanan sıkıntı ve okulların kapanmasıyla yaz aylarında talepte görülen azalma yumurta fiyatlarını etkiledi. Yumurta fiyatları üreticide yüzde 23.42, buna karşılık markette yüzde 6.76 geriledi. Ramazan ayının ilk 15 gününde market fiyatlarında 16 üründe fiyat değişimi görülmezken, 8 ürünün fiyatında azalma, 14 ürünün fiyatında artış oldu. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 16.56 oran ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 9.28 ile karpuz, yüzde 6.29 ile yeşil fasulye, yüzde 6.12 ile patlıcan, yüzde 6.02 ile şeftali, yüzde 3.41 ile kavun, yüzde 3.25 ile kuru soğan takip etti. Fiyat düşüşü yüzde 14.76 oran ile en fazla kuru üzümde görüldü. Kuru üzümdeki fiyat düşüşünü yüzde 12.10 ile domates, yüzde 10.49 ile Antep fıstığı, yüzde 7.04 ile yeşil soğan takip etti. Kırmızı mercimeğe yüksek zam Üreticide fiyatı en fazla artan ürün yüzde 14.71 ile kırmızı mercimek oldu. Kırmızı mercimekte hasadın sonuna gelinmesiyle birlikte piyasaya yeterli miktarda yeni ürün çıkmaması nedeniyle üretici fiyatları artış gösterdi. Yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle hasadın gecikmesi kavun ve karpuz fiyatlarında artışa yol açtı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.