Psikiyatri hocası 'bağımlılığın merkez üssü'nü gösterdi
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, bağımlılığın biyopsikososyal bir sorun olduğuna dikkat çekerek, "Biyolojik olarak baktığımızda bağımlılık aslında bir beyin hastalığı" açıklamasında bulundu.
09.02.2025 21:31:00
MUSTAFA TOPSAKAL
MUSTAFA TOPSAKAL
![Psikiyatri hocası 'bağımlılığın merkez üssü'nü gösterdi](resimler/haberler/31/psikiyatri-hocasi-bagimliligin-merkez-ussunu-gosterdi-H1557472-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Psikiyatri hocası 'bağımlılığın merkez üssü'nü gösterdi](resimler/haberler/31/psikiyatri-hocasi-bagimliligin-merkez-ussunu-gosterdi-H1557472-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Verilere göre, Türkiye'de uyuşturucu madde bağımlılığı çığ gibi büyüyor. Uyuşturucu kullanımının ilkokul çağlarına kadar indiği Türkiye, bu sorunla mücadele için eğitici faaliyetlerde de sınıfta kalıyor. Bağımlılıkla mücadele alanındaki yetersizlikler, sorunun daha da derinleşmesine yol açıyor. Konuyu değerlendiren Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, bağımlılığın biyopsikososyal bir sorun olduğuna dikkat çekerek, "Biyolojik olarak baktığımızda bağımlılık aslında bir beyin hastalığı" açıklamasında bulundu.
Dilbaz, şunları söyledi: "İnsanlar böyle ilk madde kullanmaya başladığında, ilk alkol aldığında ya da ilk sigarayı içtiğinde 'bağımlı mıyım' sorusunu sorarlar. Aslında sigarayı ilk yaktığınızda serüveniniz başlıyor, diyoruz. Yani bağımlılığa doğru bir yolculuk bu ama siz bu yolculuğun hangi molasında bağımlı oluyorsunuz? Çünkü bireysel durumlar, genetik durumlar bunu son derece etkileyebiliyor. Bağımlılıkla ilgili ön beyinde bazı değişiklikler oluyor. Bu bölgeye prefrontal korteks diyoruz. Burası bizim beynimizin polisi. Arabanın freni gibi düşünebiliriz. Ne yapıp ne yapmayacağımızı, empati yetimizi, muhakememizi buradan alıyoruz. Burası doğduktan sonra gelişen bir yer. Ön beynimiz yaklaşık olarak 17-18 yaşlarında gelişiyor. Tam da bu sebeple o yaştaki gençler prefrontal gelişmeyince 'bana bir şey olmaz' düşüncesiyle risk alabiliyor. Beynin freni tutmuyor çünkü. Tüm bu sebeplerle 16-17'li yaşlarda ilk madde kullanımı başlıyor maalesef. Madde kullandıkça burası bozuluyor. Bozuldukça fren tutmuyor. Ve bu da bu işin maalesef devamını getiriyor. Bağımlılar maddeye tekrar ulaşmak için şiddet gösteriyor. Evdeki eşyaları satıyor, tehditler saçıyor, para almaya çalışıyor. Muhakeme bozuluyor demiştik mesela."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.