logo
13 NİSAN 2025

Peynirinizi doğru saklamanın 12 kuralı

 
Uzmanlar, özellikle sıcaklıktan ve ortam şartlarından en çok etkilenen yiyeceklerden biri olan peynirin tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için doğru hijyen ve saklama koşullarının önemine vurgu yapıyor.

20.09.2020 18:14:00
Peynirinizi doğru saklamanın 12 kuralı
Peynirinizi doğru saklamanın 12 kuralı
 
 
Uzmanlar, özellikle sıcaklıktan ve ortam şartlarından en çok etkilenen yiyeceklerden biri olan peynirin tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için doğru hijyen ve saklama koşullarının önemine vurgu yapıyor. Uzmanlara göre ilk adım, peyniri satın alırken başlıyor. Ürünün marketlerde mutlaka buzdolabında olması, buzdolabı sıcaklığının ise +2 ile +4 derece arasında olduğunun kontrol edilmesi gerekiyor. Peynirin, ambalajından çıkarıldıysa cam, metal veya seramik kap içerisinde ağzı kapalı şekilde saklanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ürünlerin mutlaka buzdolabında genelde kahvaltılık bölümü olarak tarif edilen kapaklı çekmecede muhafaza edilmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor:
• Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır.
• Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
• Markette peynir gibi süt ürünlerinin alışverişi en son yapılmalıdır. Soğuk zincir kırılmamalı, marketlerde dolap dışında sergilenen ürünler alınmamalıdır.
• Süt ve süt ürünü alındığında dışarıda fazla kalmamasını sağlayarak bir an önce eve gelinerek peynirler buzdolabına konmalıdır.
• Peynirler buzdolaplarında 'kahvaltılık bölümü' olarak tarif edilen kapaklı çekmecelerde saklanmalıdır.
• Mümkünse ambalajı açıldıktan sonra birkaç gün içerisinde tüketilecek miktarda peynir alınmalıdır.
• Peynir oda sıcaklığında bekletilmemelidir. Sofra kurulurken dolaptan en son peynir çıkarılmalı, sofra toplanırken ise en önce peynir sofradan kaldırılmalıdır. Sofrada kalan ürün, dolaptaki kendi orijinal ambalajına (ambalajdaki el değmemiş ürünün yanına) değil, ayrı bir kapalı kaba konularak saklanmalıdır.

Sofraya en son gelsin!
 
• Sofra hazırlıkları ya da yemek hazırlıkları sırasında peynirler tezgâh üzerinde bekletilmemelidir.
• Buzdolabında hiçbir ürün açık kalmamalıdır. Üzerlerinde toprak kalıntısı bulunan yeşil sebzeler, buzdolaplarına birçok zararlı bakterileri de beraberinde taşır. Hava yolu ile bulaşan bakteriler ürünün bozulmasına neden olur. Bu nedenle tüm yiyecekler ve başta çok hassas olan süt ve süt ürünleri dolapta kapalı halde olmalıdır.
• Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir.
• Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
• Peynirleri kapaklı buzdolabı kullanan noktalardan satın almaya özen gösterilmelidir. İBRAHİM ETHEM YIĞ
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Sınırların açılması dahil...'
Ermeni bakandan Türkiye mesajları
Soykırımcı İsrail'den tehdit
'Gazze'nin ortasını terk edin'
İsrail, Refah'ı kuşattığını açıkladı
İsrail medyası bir hafta önce duyurmuştu
Beşiktaş kaybetmeye devam ediyor
Taraftarın tepkisi Ole Gunnar Solskjaer'e
Minguzzi'nin ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Gümüşhane'de yakalanmıştı
Beşiktaş Divan Kurulu Karıştı!
Karaman'da 16 milyon elma ağacını don vurdu
"Büyük bir afet yaşıyoruz"
"Müfredatımızı sık değiştirmeliyiz, yoksa çağı ıskalarız"
Bakan'dan 'değişiklik' savunması
Beyaz Saray’dan Çin ve İran’a tehdit
Trump'ın Türkiye ziyaretinde netlik yok
BTP vuslatının 5. yılında Prof. Dr. Haydar Baş’ı anıyor
Büyük anma programı pazartesi İstanbul'da
Kardiyoloji doçenti uyarıyor
Kalp krizinden gitmemek için bunları yapın
Antalya'da kritik buluşma
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları görüştü
Avcılar'da metrobüs, metrobüse çarptı
Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları devam ediyor
Her alanda birbirine girdiler
Dünyanın geleceğini bu kavga şekillendirecek
Türkiye'de obezite alarm veriyor
'Sınırların açılması dahil...'
Ermeni bakandan Türkiye mesajları
Soykırımcı İsrail'den tehdit
'Gazze'nin ortasını terk edin'
İsrail, Refah'ı kuşattığını açıkladı
İsrail medyası bir hafta önce duyurmuştu
Beşiktaş kaybetmeye devam ediyor
Taraftarın tepkisi Ole Gunnar Solskjaer'e
Minguzzi'nin ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Gümüşhane'de yakalanmıştı
Beşiktaş Divan Kurulu Karıştı!
Karaman'da 16 milyon elma ağacını don vurdu
"Büyük bir afet yaşıyoruz"
"Müfredatımızı sık değiştirmeliyiz, yoksa çağı ıskalarız"
Bakan'dan 'değişiklik' savunması
Beyaz Saray’dan Çin ve İran’a tehdit
Trump'ın Türkiye ziyaretinde netlik yok
BTP vuslatının 5. yılında Prof. Dr. Haydar Baş’ı anıyor
Büyük anma programı pazartesi İstanbul'da
Kardiyoloji doçenti uyarıyor
Kalp krizinden gitmemek için bunları yapın
Antalya'da kritik buluşma
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları görüştü
Avcılar'da metrobüs, metrobüse çarptı
Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları devam ediyor
Her alanda birbirine girdiler
Dünyanın geleceğini bu kavga şekillendirecek
Türkiye'de obezite alarm veriyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.