ÖZEL HABER: Savaşçı değil kamikazeyiz!
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı günlük bazda ortalama 4 bin civarında artarken, sağlık çalışanları bu süreçten ciddi şekilde etkileniyor. Türk Tabipler Birliği verilerine göre sadece İstanbul'da enfekte sağlık çalışanı sayısı bini aştı. Yeni Mesaj'a konuşan bir doktor, "Savaşçı değil, kamikazeyiz" dedi.
11.04.2020 05:00:00





RECEP BAHAR / ÖZEL HABER
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı 47 bini, ölüm sayısı ise bini (10 Nisan'da 1006) aştı. Vaka sayısının hızlı artmasıyla birlikte enfekte sağlık çalışanı sayısı da yükseliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında, 601 sağlık çalışanının enfekte olduğunu açıklamış, bunların kaçının doktor olduğu konusunda bilgi vermemişti. Türkiye'de 1 Nisan'da toplam vaka sayısı 15 bin 679, vefat sayısı ise 277 idi. Rakamlar 10 Nisan'da vaka sayısında 47 bin 29'a, vefat sayısında ise 1006 çıktı. 1 Nisan ile 10 Nisan'a karşılaştırdığımızda vaka sayısında 3 kat artış var. Buradan yola çıktığımızda matematiksel bir modelle sağlık çalışanları arasında enfekte olanların sayısının 1800'ü aştığı söylenebilir. Bakan Koca, 1 Nisan'dan bu yana enfekte olan sağlık çalışanlarına ilişkin detay aktarmadı.
İstanbul'da durum
İstanbul Tabip Odası ise 8 Nisan'da yaptığı açıklamada sadece İstanbul'da en az bin sağlık çalışan ve doktorun koronavirüsten enfekte olduğunu bildirdi. Nihayet sokağa çıkma yasağının geldiği İstanbul'da toplam vaka sayısı 30 bini geçmiş durumda. Örneğin İstanbul'da başta gelen pandemi hastanelerinden biri olan Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çok sayıda doktorun enfekte olduğu biliniyor. Bu hastanenin doktorlarından Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Köse, enfekte olan ilk sağlık çalışanlarından biriydi. Uzun süre yoğun bakımda kalan Köse, Çin'den gelen Favipirapir etken maddeli ilaç sayesinde hayata tutundu. Dr. Selçuk Köse, 7 Nisan'da cihazdan tamamen ayrıldı ancak durumu hala daha kritik.
Riskin ana kaynağı temas
Ancak sağlık çalışanlarından aldığımız bilgiye göre, koronavirüse enfekte olan sağlık çalışanı sayısı oldukça yüksek... Net rakamı açıklayabilecek tek merci ise Sağlık Bakanlığı. Peki doktorlar nasıl enfekte oluyor? Yeni Mesaj'a bilgi veren hekimler en önemli bulaş kaynağının 'hastalarla temas' olduğunu kaydediyor. Burada "Koruyucu malzemeler gerçekten sağlık çalışanlarını korumuyor mu?" sorusu akla geliyor. Sağlık çalışanları malzemelerin koruyuculuğundan kuşku duymuyor ancak hastane ortamının yoğun enfeksiyon riski taşıdığını dile getiriyor. Böyle bir ortamda enfeksiyondan kaçınmak da kolay olmuyor, en küçük bir ihmalde enfekte olmak mümkün.
Türkiye'de enfekte olan sağlık çalışanları, eğer durumları kritik değilse kendilerini evlerinde 14 gün boyunca izole ediyor. Kontrol testi negatife dönen yani iyileşen sağlık çalışanları tekrar görevlerine dönüyor.
Beyaz önlüklü kamikazeler
Bir sağlık çalışanı 'savaşçıdan ziyade kamikaze' olduklarını söylüyor. Malum kamikaze, 2. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluğu'nun ABD başta olmak üzere müttefiklere karşı intihar saldırısı yapan pilotlarına verilen ad. Türkiye'nin ilk kamikaze doktoru ise Çapa Tıp Fakültesi'nin efsane hocalarından Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu. Taşçıoğlu, Çapa Tıp'ta 10 Mart'ta akşam saat 10.00 sularında Türkiye'de ilk koronavirüs vakasını tespit eden sağlık çalışanı. Taşçıoğlu, 1 Nisan'da 68 yaşında koronavirüs nedeniyle hayata veda etti. İstanbul Tabip Odası verilerine göre İstanbul'da COVID 19 nedeniyle hayatını yitiren hekim sayısı şimdilik 5... Zorunlu olmasına rağmen, tüm hekimlerin tabip odalarına üye olmadığını da not etmek gerekiyor.
İtalya'da 107 doktor öldü
Koronavirüs salgınında en fazla can kaybının kayıtlara geçtiği ülke olan İtalya'da hayatını kaybedenler arasında 107 doktor da yer alıyor. İtalya Tabipler, Cerrahlar ve Diş Hekimleri Birlikleri Ulusal Federasyonu, salgında hayatını kaybeden doktorların kimlik bilgilerini düzenli olarak açıklıyor. Federasyon'un açıklamasına göre ülkede koronavirüs salgınında ilk doktor ölümü 11 Mart'ta yaşandı, o tarihten bu yana hayatını kaybeden doktor sayısı 107'ye ulaştı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden hemşire sayısı da 28'e çıktı.
İtalya Sağlık Yüksek Enstitüsü'nün verilerine göre, ülkede Covid-19'a yakalanan sağlık personeli sayısı 14 bini geçti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.