Osmanlı'nın zekasını yansıtan şaheser
Bursa Valisi Şahabettin Harput'un gayretleri ile 2 yılda restorasyonu tamamlanan Yeşil Camii ibadete açıldı. Yeşil Camii, sanat ve inşaat tekniğinde ecdadımızın ne kadar estetik ve mükemmeliyetçi olduğunu gözler önüne seriyor
11.05.2012 00:00:00
Yeniden ibadete açılan Yeşil Cami'nin, sanatta zirve olan özellikleri kadar inşaat teknikleri de Osmanlı'nın zekasını ve gücünü ortaya koyuyor. Bu restorasyon, Yeşil Cami'nin mimari İvaz Paşa ile desencisi, bir anlamda iç mimarı Nakkaş Ali ve banisi Çelebi Mehmet'in de ruhlarını şad etti. Yeşil Camii, öncelikle İznik çinileri ile dikkat çekiyor. Çinilerin üzerindeki altın tozu ve varakları ile yapılmış nakışların bir benzeri dünyada bulunmuyor. Desenli çiniler yaklaşık 1.5 kilogram 24 ayar toz ve varak altınlarla tek tek yeniden desenirken, 20 kişilik ekip 24 aydır aralıksız çalıştı. 2009 yılı kasım ayında restorasyonu başlayan cami eski ihtişamına kavuştu.
Kubbelerdeki kalem işleri tek tek canlandırılırken, tarihi yapıda daha önceden kapatılan kalem işleri de uzman ekipler tarafından gün yüzüne çıkartıldı. Mihraptaki Fetih Suresi'nin kufi olan kısmı fark edilsin diye daha önce olduğu gibi altın varakla kaplandı.
İnşaat tekniği hayran bırakıyor
Yeşil Camii, teknik olarak da mükemmelliğiyle dikkat çekiyor. Çelebi Mehmet Han döneminde yaptırılan caminin temellerine dışarıdan sağlam kayalar taşınarak bugünkü radyal temel sisteminin 5 asır önce uygulanması, işi bilen teknik elemanları şaşırtıyor. Akustiği ayarlanan Yeşil Camii, müezzin mahfilinde çıplak sesle okunan bir ikamet bütün camide duyuluyor. Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü, 29. Vakıf Haftası sebebiyle Yeşil Camii'nde ecdadın ruhuna mevlit okutuldu. Öğle namazının ardından okunan mevlidi şerifi çok sayıda cemaati huşu ile dinledi.
Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Yeşil Camii'nin sanat tarihi açısından önemli bir eser olduğuna işaret ederek, "Dünya mirası için önemli bir mekan. 2009 yılı Kasım ayında başlayan camide çok ciddi restorasyon çalışmaları yürütüldü. Yeşil Camii sadece camiden oluşmuyor. İmaret binası, Yeşil Külliyesi, Yeşil Türbe, Yeşil Hamamı ve medreseden oluşuyor.
Kapsamlı restorasyon
Yeşil Türbe'nin geçtiğimiz yıllarda tepeden tırnağa kapsamlı bir restorasyondan geçtiğini vurgulayan Sarı, "Bir işadamamızın katkılarıyla cami eski ihtişamına kavuştu. İşadamlarımızı bu kültürlü tescil eserlerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Bu tarihi kültür varlıklar hepimizin. Ecdadımızdan bize miras. Bunları korumalıyız. Yeşil Cami'nin çevre düzenlemesi, drenaj sistemi yenilendi. Daha önceden kapatılan kalem işleri açığa çıkarıldı. Aslına uygun orijinal renkleriyle yeniden canlandırıldı. Bütün ahşap işleri elden geçti. Gerçekten caminin muhteşem görüntüsü ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.
Vakıf Haftası'nın bu seneki konusunun 'Balkan Vakıfları' olduğunu kaydeden Sarı, 13 Mayıs'a kadar ecdadın bıraktığı vakıf eserlerinin durumunun değerlendirileceğini ifade etti. (İHA)
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.