Organik üretimde hedef büyüdü
Dünya organik sektörünün 100 milyar Euro'ya ulaştığını dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Türk organik sektörünün bu pastadan 500 milyon Euro pay aldığını, Türk organik sektörünün hedefinin 1 milyar Euro'luk büyüklüğe ulaşmak olduğunu söyledi.
22.06.2020 14:27:00





M. YASİN ERKOL / İSTANBUL
Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) tarafından düzenlenen TAGYAD Sohbetleri Toplantısı'nda Türk organik sektörünün 30 yıllık gelişimi masaya yatırıldı. Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, ilk önce Türkiye'nin dünya lideri olduğu incir, üzüm, kayısı ve fındık ile başlayan organik üretiminin bugün gıdanın haricinde tekstil, pamuk, pamuk ipliği, yağlar, kozmetik olmak üzere pek çok sektöre yaygınlaştığını dile getirdi. Işık, "Türkiye'nin organik sektöründeki başarısının altında kamu, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, özel sektör ve sektörün diğer paydaşları arasındaki işbirliği yatmakta. Hep birlikte çalışarak Türkiye'nin organik altyapısını oluşturduk. Bugün 500 milyon Euro'luk bir sektör büyüklüğüne ulaştık. Dünya genelinde organik ürünler eskiden küçük reyonlarda satılırken bugün 2 bin çeşit organik ürün satan hipermarketler oluştu. 40'tan fazla ülkeye organik ürün ihraç ediyoruz. Hedefimiz Türk organik sektörünü 1 milyar Euro büyüklüğe yükseltmek" diye konuştu.
Organik logosu şart
Organik sektörünü, "Gıda güvenliğinin tarladan çatala kadar izlenebildiği, kontrol edildiği bir süreç" olarak tanımlayan Işık, tüketici bilincinin oluşması için tüketicilere etiketleri okumasını tavsiye etti. Işık, "Organik üretimi yaparken 700 pestisite bakılıyor, çok yol kat ettik. Ürün çeşitliliği sürekli artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın logosunun olmadığı hiçbir ürün organik değildir. Köyden getirdim, organik denilen ürünler natürel ürünlerdir, organik ürün değildir. Organik ürün satın alırken Tarım ve Orman Bakanlığının ve kontrol sertifikasyon kuruluşlarının organik ürün logosunu arayın. Organik ürünlerin ambalajlı olarak alınmasını tavsiye ediyoruz. Organik ürün alırken, karşınızda güvendiğiniz çiftlikler, kooperatifler olmalı, karşınızda bir kurum olmalı" uyarısında bulundu.
Türkiye'de tarım arazilerinin küçüklüğünün organik tarımda pestisit bulaşıklığına yol açtığını ifade eden Işık; havza ve vadi projeleri oluşturulduğu takdirde organik sektörü açısından sağlıklı bir projeye sahip olunabildiğinin altını çizdi. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy ise "Türkiye, AB'ne sertifikalandırılmış 110 bin ton organik ürün ihraç etti. Avrupalının parası çok, aklı kıt mı ki bizden 110 bin ton organik ürün alıyor" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.