'Omega-3' seslendirme dosyası:
Sürekli reklamlarda ve market raflarında omega-3 ile karşılaşmaktayız. Bu yazıda omega - 3 ün ne olduğunu ve önemini yazmaya çalıştık. Yağ asitleri, tereyağda ve kırmızı ette bulunan doymuş yağ asitleri ve deniz ürünlerinde ayrıca bazı bitkilerde bulunan doymamış yağ asitleri diye ikiye ayrılır. Doymamış yağ asitlerinde Omega 3, 6 ve 9 diye üç çeşit omega yağ asidi bulunmaktadır. Çok sık tüketilen mısırözü ve ayçicek yağında bulunan omega-6 ve vücutta üretilebilen ayrıca zeytinyağında bulunan omega-9 yağ asitlerinin takviyesine bir ihtiyaç yoktur.
Omega-3 yağ asitleri ise insan vücudunda sentezlenemedikleri için dışardan beslenme yoluyla alınması zorunludur. Elzem (esansiyel) yağ asitleri olarak kabul edilen bu bileşiklerin çok önemli görevleri vardır. Hücre zarının yapısında bulunurlar, hücre sinyal sisteminin modifikasyonunda, gen ekspresyonununda rolleri vardır, antiinflamatuar mekanizmaları destekler, birçok biyolojik fonksiyonun gerçekleşmesini desteklerler. En yaygın omega 3 çeşitleri EPA, DHA ve ALA dır.
Omega-3 yağ asitleri ise insan vücudunda sentezlenemedikleri için dışardan beslenme yoluyla alınması zorunludur. Elzem (esansiyel) yağ asitleri olarak kabul edilen bu bileşiklerin çok önemli görevleri vardır. Hücre zarının yapısında bulunurlar, hücre sinyal sisteminin modifikasyonunda, gen ekspresyonununda rolleri vardır, antiinflamatuar mekanizmaları destekler, birçok biyolojik fonksiyonun gerçekleşmesini desteklerler. En yaygın omega 3 çeşitleri EPA, DHA ve ALA dır.
Eikosapentaenoik asit (EPA) nın en önemli özelliği inflamasyonu (iltihaplanma) azaltmaya yardımcı olmalarıdır.
Dokosaheksaenoik asit (DHA), beyin ağırlığının önemli bir kısmını oluşturur. DHA, hücrenin ve hücre zarının önemli bir parçasıdır, özellikle beyinde ve gözde hayati bir rol oynamaktadır Yani normal beyin ve göz gelişimi ve fonksiyonu için ayrıca hafıza için çok önemlidir. ALA (alfa-linolenik asit) ise aktif olmayıp ancak %10-15'i insan vücudunda bulunan enzimler aracılığı ile aktif metabolitler olan EPA ve DHA ya dönüşür. Omega-3 sayesinde; Trigliseritler ve kolesterol düşer, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır.
Bağışıklık sistemi güçlenir.
Beyin, retina, sperm, cilt hücreleri güçlenir
Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Kanı inceltir ve akışını kolaylaştırır, kanın pıhtılaşmasını önler, romatizmal hastalıklara karşı koruma sağlar. Omega-3 özellikle, kanda bulunan bir yağ türü olan trigliserid'in yüksekliğini düşürmede ve iyi kolesterol adı verilen HDL düzeyini arttırmada etkili olmaktadır. Dolayısıyla Kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili riskleri azaltmaktadır . Hergün yağlı balık yiyen eskimolarda kalp damar hastalığı çok nadir görülmektedir. Bir araştırmada yaşam tarzı değişikliğine ek olarak, 6 ay süre ile günde 3 gr balık yağı (360 mg DHA, 540 mg EPA) tüketen yetişkin bireylerin bel çevresinde, trigliserid düzeylerinde, sistolik ve diastolik kan basıncında ve metabolik sendrom görülme sıklığında azalma izlenmiş.
Omega-3 yağ asitleri, daha çok balık, merada beslenen hayvan eti, özgür dolaşan kümes hayvanlarının yumurtası ve keten tohumu yağlarında bulunur.
Balıklar omega-3 yağ asitlerini algler ve planktonlardan sentezlerler. Omega-3 soğuğa karşı koruyucudur. Bu nedenle en çok uskumru, ringa, tuna, somon, sardalye gibi soğuk su (dip) balıklarında bulunur. Yağsız balıklarda çok az omega-3 vardır. 100 gram somonda 4 gram, Uskumruda 3 gram, sardalyada 2 gram, hamsi ve alabalıkta 1 gram omega-3 vardır.
Chia tohumunda 4.9 gram, cevizde 2.5 gram, keten tohumunda 2.3 gram omega - 3 vardır ancak keten tohumu ve diğer bitkilerdeki omega-3 yağ asitleri, DHA ve EPA içeren balık yağları kadar iyi omega-3 kaynağı değildir. Günümüzde soğuk su balıklarına her zaman ulaşmak mümkün değildir , ayrıca denizlerdeki ağır metal kirliliği dip balıklarını riskli hale getirmektedir.
Omega 3 ü, yeşillik tüketen hayvanların etinden sütünden ve yağından alabiliyorduk. Balıkların doğal beslenme ortamları yerine çiftliklerde beslenmesi ve hayvanların meralardan koparılması ile omega 3 bizim besin zincirimizden koparılmış oldu. Üstelik ülkemizde balık tüketimi kişi başı yılda sadece 5 kilo. Yani neredeyse omega - 3 almıyor gibiyiz. Bu yüzden maalesef takviye Omega-3 alınması önerilmektedir. Omega 3 hapı tok karnına, sabah ya da akşam tüketilmesi gerekir. Omega-3 hapının içindeki EPA/DHA toplam miktarı 900 mg olmalıdır ki günlük ihtiyacı karşılasın.
Genellikle bu miktar 3 gr balık yağı kapsülleri içinde bulunmaktadır. Fazla miktarda yağ asidi tüketimi serbest radikalleri artırır, bu nedenle balık yağı alanların beraberinde mutlaka E vitamini gibi bir antioksidan alması önerilmektedir. Sonuç olarak özellikle kalp ve beyin sağlığı olmak üzere genel sağlığımız için gerekli olan omega-3 yağ asidini karşılamak için haftada en az 2 kez balık yenmesi ve omega 3 ten zengin bitkilerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Besinlerle yeterli omega-3 alınamayacaksa da EPA/DHA oranı yüksek balık yağları kullanılması tüm yaş grupları için önerilmektedir.
Genellikle bu miktar 3 gr balık yağı kapsülleri içinde bulunmaktadır. Fazla miktarda yağ asidi tüketimi serbest radikalleri artırır, bu nedenle balık yağı alanların beraberinde mutlaka E vitamini gibi bir antioksidan alması önerilmektedir. Sonuç olarak özellikle kalp ve beyin sağlığı olmak üzere genel sağlığımız için gerekli olan omega-3 yağ asidini karşılamak için haftada en az 2 kez balık yenmesi ve omega 3 ten zengin bitkilerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Besinlerle yeterli omega-3 alınamayacaksa da EPA/DHA oranı yüksek balık yağları kullanılması tüm yaş grupları için önerilmektedir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Dr. Ali Konukseven / diğer yazıları
- Bayram şifadır / 21.04.2023
- Sahur şifadır / 12.04.2023
- Teravih şifadır / 07.04.2023
- Oruç şifadır / 31.03.2023
- Ramazan şifadır / 29.03.2023
- Selamlaşmak şifadır / 20.01.2023
- Mutluluk şifadır / 13.12.2022
- Okumak şifadır / 29.11.2022
- Hasta ziyareti şifadır / 15.11.2022
- Dua şifadır -2- / 22.10.2022
- Sahur şifadır / 12.04.2023
- Teravih şifadır / 07.04.2023
- Oruç şifadır / 31.03.2023
- Ramazan şifadır / 29.03.2023
- Selamlaşmak şifadır / 20.01.2023
- Mutluluk şifadır / 13.12.2022
- Okumak şifadır / 29.11.2022
- Hasta ziyareti şifadır / 15.11.2022
- Dua şifadır -2- / 22.10.2022