Ölümcül tırmanış
Dünya genelinde vaka sayısının 2.3 milyona yaklaştığı, can kaybınınsa 155 bin geçtiği koronavirüs salgını, Türkiye'de bin 769 kişinin ölümüne neden oldu. Sayılardkai hızlı tırmanışın sürdüğü salgına neden olan virüsün laboratuar üretimi olduğu konusunda iddilar gündemden düşmüyor





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Tüm dünya ülkelerine yayılan koronavirüs Covid-19) salgınında başta ABD ve Avrupa olmak üzere ölümler ve vaka sayılarının tırmanışı devam ediyor. Ölümcül salgında dünya genelinde görülen vaka sayısı 2 milyon 265 bini aştı.
Salgın nedenyiele yaşanan can kaybı ise 155 bini geçmiş durumda. En fazla can kaybı 37 bin 175 ile ABD'de görülürken, İtalya 22 bin 745 ölümle ikinci sırada, İspanya ise 20 bin 2 ölümle üçüncü sırada yer alıyor. Ölüm sayısına göre bu ülkeleri Fransa, İngiltere, Belçika, İran, Çin, Almanya, Hollanda, Brezilya ve Türkiye izliyor.
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bin 769'a ulaşmış durumda. Salgında vaka sayısı açısından da ABD birinci durumda. Dünya genelinde kayda geçen vakaların 3'te 1'inin görüldüğü ABD'de toplam vaka sayısı 710 bin 272 olarak açıklandı. Bu ülkeyi 190 bin 839 vaka ile İspanya ve 172 bin 434 vaka ile İtalya izliyor.
Sonra sırasıyla en çok vaka Fransa, Almanya, İngiltere, Çin, İran ve Türkiye'de görüldü. Son açıklamalara göre Türkiye'de vaka sayısı 78 bin 546'ya ulaştı.
Trump'tan Çin iddiası
Öte yandan Covid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nün Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında gündemi değerlendiren ve soruları yanıtlayan ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 salgınında en çok ölümün olduğu ülkenin ABD değil, Çin olduğunu belirterek, virüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığı yönündeki iddiaları da "mantıklı" bulduğunu söyledi. Trump'a Twitter üzerinden Çin'deki ölümlere ilişkin yaptığı, "Aslında ölümler açıklananın çok ötesinde ve ABD'deki ölümlerden de daha çok.
ABD, Çin'in yanına bile yaklaşamaz" açıklaması soruldu. Çin'in virüsün ortaya çıktığı ülke olduğunu anımsatan ve nüfusunun da çok daha fazla olduğuna işaret eden Trump, "Dünyada en çok koronavirüs ölümünün olduğu ülke biz değiliz, bu Çin olmalı. Biliyorsunuz virüs ilk orada ortaya çıktı. Çin çok büyük bir ülke ve ciddi sorun yaşadı.
Bugün ölü sayılarını revize ettiler ama sadece Vuhan için. Vuhan dışında çok konuşmuyorlar" diye konuştu. Trump, koronavirüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığı iddialarına ilişkin de "Bu konuyu araştırıyoruz ama şu anda bu ihtimal mantıklı geliyor. Virüsün bir tür yarasadan bulaştığını söylüyorlar ama bu yarasa Vuhan'daki canlı hayvan pazarında satılmıyordu.
40 mil ötedeydi. Çok tuhaf şeyler oluyor. Araştırıp göreceğiz" ifadesini kullandı. Covid-19'un ilk kez görüldüğü Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kenti idaresi, virüse ilişkin ölü sayılarını bu hafta revize etmişti. İdare, Covid-19 kaynaklı daha önce 2 bin 579 olarak açıklanan hayatını kaybedenlere 1290 kişi daha eklenerek yaşamını yitirenlerin sayısının 3 bin 869 olduğunu duyurmuştu. Böylece Çin'in resmi verilerine göre ülke genelindeki Covid-19 ölümlerinin sayısı 4 bin 632'i bulmuştu.
Nobel Ödüllü Montagnier: Koronavirüs insan üretimi
İlginç bir açıklama da Nobel Ödüllü Fransız virolog Profesör Luc Montagnier'den geldi. Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünde başka virüslerden parçalar olduğunu iddia eden Montagnier, virüsün bu nedenle ancak laboratuvarda üretilmiş olabileceğini öne sürdü. Montagnier, SARS-CoV-2 virüsünün genlerinde (RNA'sında), başka virüs RNA'larına ait parçaların bulunduğunu söyledi. 2008'de Nobel Tıp Ödülü alan araştırmacı, "Araştırmalarımızda bu virüsün değiştirildiği sonuçlarına vardık.
Yarasadan gelen klasik bir virüs modeli var. Bu modelin üzerine başka virüs kesitleri eklenmiş" şeklinde konuştu. Daha önce de tartışmalı çıkışlarıyla bilinen Montagnier'in açıklamaları bilim dünyasında kuşkuyla karşılanıyor.
Rusya'da doktorlar bağışıklık kazandı
Bu arada Moskova'daki Pirogov Tıp ve Cerrahi Merkezi'nde 240 doktora koronavirüse karşı bağışıklık testi yapıldı. Test yapılan doktorların yüzde 15'inde (30 kişi) koronavirüse karşı bağışıklık tespit edildi.
Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre testler, son iki ay içinde akut solunum yolu viral enfeksiyon belirtileri göstermeyen doktorlara yapıldı. Sağlık merkezinin 'kırmızı bölgesi' ve girişinde çalışan doktorlarda koronavirüse karşı bağışıklık tespit edildi.