O, insanların en mutsuzudur
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “İnsanların en mutsuzu nefsani isteklerinin kendisine galip geldiği kimsedir. Böylece ona dünyası hakim olur ve ahiretini bozar”





İmam Ali (a.s), "insanların en bedbahtı kimdir?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "İnsanların en bedbahtı dinini başkalarının dünyasına satan kimsedir." (Emali es-Saduk, 322/4).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en bedbahtı melikler/padişahlardır." (Mişakat'ul Envar, 226).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sizin en mutsuz olanınız en hırslı olanınızdır." (Gurer'ul Hikem, 2835).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en mutsuzu dünya fakirliği ve ahiret azabının kendisinde bir araya geldiği kimsedir." (Kenz'ul Ummal, 16683).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en mutsuzu nefsani isteklerinin kendisine galip geldiği kimsedir. Böylece ona dünyası hakim olur ve ahiretini bozar." (Gurer'ul Hikem, 3237).
İmam Ali (a.s), Allah Resûlü'nün (s.a.a), "Önceki insanların en mutsuzu kimdir?" sorusuna, "Deveyi boğazlayanlar" diye cevap verdi. Peygamber (s.a.v), "doğrudur" dedi ve "Gelecekteki insanların en mutsuzu kimdir?" diye sorunca da İmam Ali (a.s), "Bilemiyorum, ey Allah'ın Resûlü!" diye cevap verdi. Resûlullah (s.a.a), Ali'nin (a.s) kafasının ortasına işaret ederek şöyle buyurdu: "Senin burana vuran kimsedir." (Nur'us Sakaleyn, 5/587/10 ve h.13).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Gözün kuruluğu, kalbin katılığı, rızık talebinde aşırı hırs ve günah hususunda ısrar, bedbahtlığın alametlerindendir." (el-Hisal, 243/96).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Ey Ali! Dört haslet mutsuzluktandır: Gözün kuruluğu, kalbin katılığı, uzun emel ve hayatta kalma sevgisi." (a.g.e., h. 97).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Arkadaşı kandırmak mutsuzluğun alametindendir." (Gurer'ul Hikem, 9297).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İyilere kötülük etmek mutsuzluğun nişanelerindendir." (a.g.e., 9307).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Birinin mutlu mu yoksa mutsuz mu olduğunu bilmek istiyorsan, kime iyilik ettiğine bak. Eğer ehline iyilik yaparsa bil ki o iyi bir insandır. Eğer ehli olmayana iyilik yaparsa bil ki onun için Allah nezdinde hayır ve iyilik yoktur." (Bihar, 74/414/31).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ahireti ifsat etmek/bozmak mutsuzluktandır." (Gurer'ul Hikem, 9274).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanın dinini dünyasını koruma aracı kılması mutsuzluktandır." (a.g.e., 9346).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Niyetin bozukluğu bedbahtlıktan/mutsuzluktandır." (a.g.e., 9402). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet). OKAN EGESEL