Minsk masası devrildi
Azerbaycan Ordusu, yenilmez denilen Ermenistan ordusunu 43 günde bozguna uğrattı. Elbette bu zaferde Türkiye'nin büyük katkısı oldu. Azerbaycan'ın Ermenistan'ı savaş meydanında hezimete uğratması; Fransa, Rusya ve ABD'den oluşan Ermeni yanlısı Minsk Grubu'nu da çökertti. İnşallah bir oyun oynanmazsa, bundan böyle masanın baş köşesine ABD ve Fransa değil Türkiye ve Rusya oturacak.
10.11.2020 17:52:00
RECEP BAHAR / ANALİZ
Azerbaycan Ordusu, yenilmez denilen Ermenistan ordusunu 43 günde bozguna uğrattı. Elbette bu zaferde Türkiye'nin büyük katkısı oldu. Sembol şehir Şuşa'nın alınmasıyla birlikte Azerbaycan'ın sahada işi kolaylaşmıştı. Zira Azerbaycanlı Mehmetçikler, Dağlık Karabağ'ın yönetim merkezi Hankendi'ye ayak basmak üzereydi. Hankendi'ye Ermeniler Stepanakert diyor. Yahudiler için Kudüs neyse, Ermeniler için Stepanakert o! Dolayısıyla Hankendi'yi elinde tutmak isteyen Ermenistan, işgal ettiği tüm Azerbaycan topraklarından çekilmeyi kabul etti.
Türkiye anlaşmanın neresinde?
Anlaşmada Türkiye'nin barış gücünün parçası olduğuna dair bir ifade yer almıyor. Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, açıklamalarında Türkiye'den söz etmedi ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, anlaşmanın beşinci maddesi kapsamında bölgede hem Rus, hem de Türk askerlerinin barış gücü görevinde bulunacağını, Türkiye'nin resmen bu bölgenin geleceğinde ve ateşkeste rol oynayacağını söyledi. Aliyev, şunları söyledi: "Anlaşmanın 5. maddesinde, tarafların ateşkese uyması denetiminin verimliliğinin artırılması amacıyla barış gücü merkezi oluşturulacağı yazılıyor. Bu merkezde Rus ve Türk askerleri faaliyet gösterecek. Türkiye resmen bu çatışmanın gelecek çözümünde ve ateşkese uyulma işinde rol alacaktır. Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabalarını takdir ediyorum. Çünkü onlar bu 45 gün boyunca sorun barış yoluyla çözülsün diye büyük çaba harcadı. Çatışmaların bitmesinde bu iki lider olumlu rol aldı. Bu aynı zamanda bölgedeki iş birliği formatını da büyük ölçüde belirliyor."
Kremlin'den kritik açıklama
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, yaptığı açıklamada Türk barış gücü askerlerinin Dağlık Karabağ'da konuşlanmasına dair bir anlaşmaya varılmadığını ancak ateşkesi gözlemleyecek bir gözlem noktasının Dağlık Karabağ'ın dışında olacağını, bunun ayrı bir mutabakatın konusu olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Türkiye'nin ateşkesi nasıl gözlemleyeceği ve takip edeceğine dair görüşmelere devam ettiğini" ifade ederek, "Anlaşma Karabağ çevresindeki 7 bölgenin Azerbaycan'a verilmesini garantiliyor. Bu aşamada Türkiye Azeri müttefiklerini desteklemeye devam edecektir" diye konuştu. Reuters'a göre; Türk ordusu, barış gücü askerleri içinde mobil olarak görev almayacak ancak Rusya'yla birlikte oluşturulacak gözlem noktasında konuşlanacak.