Mandalinada ihracat yolculuğu başlıyor
Türkiye’nin en kaliteli mandalinası satsuma İzmir’den ihracat yolculuğuna başlıyor. Ancak rekoltede düşüş var. Geçen yıl 169 bin ton olan satsuma mandalina rekoltesi, bu yıl 122 bin ton öngörülüyor





Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden, sonbahar aylarının vazgeçilmezi, C vitamini deposu, grip ve soğuk algınlığına karşı doğal ilaç satsuma mandalina da 2019/2020 ihracat sezonu 18 Ekim'de başlıyor. Ticaret Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından oluşturulan Satsuma Mandalina Hasat ve İhraç Tarihini Belirleme Komisyonu İzmir iline bağlı İnciraltı, Güzelbahçe, Seferihisar, Ürkmez, Gümüldür, Ahmetbeyli, Özdere, Selçuk ile Aydın iline bağlı Davutlar ilçe ve beldelerdeki muhtelif bahçelerde yaptığı incelemeler ve alınan numunelerin İzmir Laboratuvar Müdürlüğünde yapılan analizi sonucunda satsuma mandalinanın 18 Ekim'den itibaren ihraç edilmesine karar verdi. Satsuma mandalinanın ihracat yolculuğu 2018 yılında 8 Ekim tarihinde başlamıştı.
Rekoltede sıkıntı var
Satsuma mandalinanın geçen yıla göre rekoltesinin düşük olmasına karşın, ürünün kalitesinin güzel olduğunu belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, mandalina ihracatında düşüş beklemediklerini kaydetti. Geçen yıl 169 bin ton olan satsuma mandalina rekoltesi, bu yıl 122 bin ton öngörülüyor. Türkiye, 2018 yılında 286 milyon dolarlık mandalina ihraç etmişken, Satsuma mandalina ihracatı 93 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Satsuma mandalina ihracatında ilk sırayı 50 milyon dolarlık ihracatla Rusya Federasyonu alırken, Ukrayna'ya 19 milyon dolarlık satsuma mandalina ihraç edildi. Irak, 3.5 milyon dolarlık satsuma talebi ile listenin üçüncü sırasının sahibi oldu. Türkiye, 46 ülkeye satsuma mandalina ihraç etti.
İBRAHİM ETHEM YIĞ