'Kuyrukları azaltmak için zam yaptık'
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun: Bizim fiyatlar çok düşüktü, çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı artırdık ama yine de piyasaya göre yüzde 15 daha düşük bir fiyat var
23.03.2022 13:42:00
Fahiş zam furyasına et sektörü de eklendi.
Et ve Süt Kurumu kırmızı etin satış fiyatına yüzde 48 oranında zam yaptı. Yapılan zamların ardından 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, et zammına ilişkin açıklamasında "Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı arttırdık" dedi.
Uzun'un açıklamaları şöyle;
"Bizim fiyatlar çok düşüktü, piyasanın yüzde 66 daha altında bir fiyatımız vardı. Bu nedenle çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı artırdık ama yine de piyasaya göre yüzde 15 daha düşük bir fiyat var. Karkas etin fiyatı 80 lira olmuş bizim 56 liradan kıyma satmamız zaten mümkün değildi. Alım fiyatında bir artış yapmamız gerekiyor. Bunun için çalışmalar yaptık. Hem sayın bakanımıza sunduk hem de Fiyat İstikrar Komitesi'ne sunduk. Oradan çıkan karara göre alım fiyatında da artış olacak. Biz de zaten ihtiyacımız olan eti piyasadan kesilmiş et olarak alıyoruz. Bu konuda dijital - elektronik bir ihale açıyoruz. Kilosu 78 -79 liradan et alıyoruz. Hayvancılıktaki temel sorun yemdeki dışa bağımlılık. Yem hammaddeleri ihtiyacının yüzde 50'den fazlası ithalatla karşılanıyor. Yem fiyatları kontrol edilemiyor. Son günlerde neredeyse her gün yem fiyatları artıyor. Son 6 ayda bile yüzde 100'e yakın fiyat artışı yaşandı. Ama çiğ süt fiyatı aynı oranda artmıyor. Yem pahalı, süt ucuz olunca üretici üretim yapamıyor. Hayvan varlığını azaltıyor veya sektörden çekiliyor. Bu da fiyatların artmasına neden oluyor. Yapılması gereken yemde üreticileri, yetiştiricileri desteklemek. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ucuza sağladığı arpa ve mısır artık yetmiyor. Son bir ayda zaten arpa yeterince verilemedi."
Bakanlıktan açıklama
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun'un tepki çeken açıklamalarının ardından bir açıklama da Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan geldi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, ESK'nin satış mağazalarında yıllık bazda kıyma ve kuşbaşı satışının 6 bin ton olduğuna ve bu rakamın Türkiye'deki kırmızı et satışının yüzde 1'inin altına karşılık geldiğine işaret edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu nedenle ESK'nın Türkiye genelindeki 18 satış mağazasında, nihai tüketiciye satılan ürünlerin fiyatlarında düzenlemeye gitmesi, kırmızı et piyasasını etkilememektedir. Yeni fiyat düzenlemesinden sonra, ESK mağazalarında tüketiciye ulaştırılan ürünler piyasanın yüzde 15 altında satılmaktadır. Böylece ESK kıymayı 83 liradan, kuşbaşını 92 liradan piyasa fiyatının altında satışa sunmaktadır. Hükümetimiz ve Bakanlığımız üreticimizin ve tüketicimizin yanında olmaya ve her türlü desteği vermeye de devam edecektir."
Et ve Süt Kurumu kırmızı etin satış fiyatına yüzde 48 oranında zam yaptı. Yapılan zamların ardından 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, et zammına ilişkin açıklamasında "Çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı arttırdık" dedi.
Uzun'un açıklamaları şöyle;
"Bizim fiyatlar çok düşüktü, piyasanın yüzde 66 daha altında bir fiyatımız vardı. Bu nedenle çok uzun kuyruklar oluşuyordu. Bu nedenle biz fiyatı artırdık ama yine de piyasaya göre yüzde 15 daha düşük bir fiyat var. Karkas etin fiyatı 80 lira olmuş bizim 56 liradan kıyma satmamız zaten mümkün değildi. Alım fiyatında bir artış yapmamız gerekiyor. Bunun için çalışmalar yaptık. Hem sayın bakanımıza sunduk hem de Fiyat İstikrar Komitesi'ne sunduk. Oradan çıkan karara göre alım fiyatında da artış olacak. Biz de zaten ihtiyacımız olan eti piyasadan kesilmiş et olarak alıyoruz. Bu konuda dijital - elektronik bir ihale açıyoruz. Kilosu 78 -79 liradan et alıyoruz. Hayvancılıktaki temel sorun yemdeki dışa bağımlılık. Yem hammaddeleri ihtiyacının yüzde 50'den fazlası ithalatla karşılanıyor. Yem fiyatları kontrol edilemiyor. Son günlerde neredeyse her gün yem fiyatları artıyor. Son 6 ayda bile yüzde 100'e yakın fiyat artışı yaşandı. Ama çiğ süt fiyatı aynı oranda artmıyor. Yem pahalı, süt ucuz olunca üretici üretim yapamıyor. Hayvan varlığını azaltıyor veya sektörden çekiliyor. Bu da fiyatların artmasına neden oluyor. Yapılması gereken yemde üreticileri, yetiştiricileri desteklemek. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ucuza sağladığı arpa ve mısır artık yetmiyor. Son bir ayda zaten arpa yeterince verilemedi."
Bakanlıktan açıklama
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun'un tepki çeken açıklamalarının ardından bir açıklama da Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan geldi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, ESK'nin satış mağazalarında yıllık bazda kıyma ve kuşbaşı satışının 6 bin ton olduğuna ve bu rakamın Türkiye'deki kırmızı et satışının yüzde 1'inin altına karşılık geldiğine işaret edildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu nedenle ESK'nın Türkiye genelindeki 18 satış mağazasında, nihai tüketiciye satılan ürünlerin fiyatlarında düzenlemeye gitmesi, kırmızı et piyasasını etkilememektedir. Yeni fiyat düzenlemesinden sonra, ESK mağazalarında tüketiciye ulaştırılan ürünler piyasanın yüzde 15 altında satılmaktadır. Böylece ESK kıymayı 83 liradan, kuşbaşını 92 liradan piyasa fiyatının altında satışa sunmaktadır. Hükümetimiz ve Bakanlığımız üreticimizin ve tüketicimizin yanında olmaya ve her türlü desteği vermeye de devam edecektir."