Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kış aylarına hazırlık için ipe asılarak kurutulan biber, patlıcan, kabak ve acurlar piyasaya çıktı.
Gaziantep'te, kurutmalıklar vitrindeki yerini aldı. Dükkanların önünde asılı duran biber, patlıcan, kabak ve acur kurutmalıklar; sarı, kırmızı, mor ve beyaz renkleriyle hoş bir görüntü oluşturuyor. "Allı-morlu gerdanlık" olarak adlandırılan kurutmalıklar, hem iç piyasaya hem de dış piyasaya hitap ediyor.
Gerdanlık gibi dizilen bir ipte 50 kurutmalık bulunuyor. Kurutmalık biberin bir ipi 3 milyon liraya satılırken, patlıcan, kabak ve acur ise 3.5-4 milyon liradan satılıyor. Kurutmalık satışları Gaziantep'te piyasayı hareketlendirirken, bu kurutmalıklara en çok gurbetçiler rağbet gösteriyor. Kurutmalıklar, Gaziantepli kadınlara ve esnafa ciddi bir gelir kaynağı haline geldi.
Kurutmalık satışı yapan Beyhan Harat, iç piyasanın yanı sıra gurbetçilere de kurutmalık satarak, bir nevi ihracat yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin bazı bölgelerinin, nemli olması dolayısıyla kurutmalık yapmaya elverişli olmadığını kaydeden Harat, "Karadeniz başta olmak üzere çeşitli yerlere kurutmalıkları Gaziantep'ten götürüyoruz. Avrupa'da güneşi az ve nemli olduğu için gurbetçiler, tatile geldiklerinde kurutmalıklarını buradan alıyorlar. Ev kadını için bir gelir ve bizim durağan geçen piyasamıza da canlılık getirdi" dedi.
Harat'tan kurutmalık alan bir gurbetçi de, kışın taze biber ve patlıcan olmasına rağmen, kurutmalığın lezzetini vermediğini ifade ederek, "Kurutmalıklar, kış mevsiminde vazgeçemediğimiz damak tadımız. Kış aylarında, sera ürünlerinin pek tadı olmuyor. Hem de fiyatı çok yüksek oluyor. Bu nedenle kurutmalıkları izne geldiğimizde satın alarak, izin dönüşü götürüyoruz" diye konuştu.
Gaziantep'te, kurutmalıklar vitrindeki yerini aldı. Dükkanların önünde asılı duran biber, patlıcan, kabak ve acur kurutmalıklar; sarı, kırmızı, mor ve beyaz renkleriyle hoş bir görüntü oluşturuyor. "Allı-morlu gerdanlık" olarak adlandırılan kurutmalıklar, hem iç piyasaya hem de dış piyasaya hitap ediyor.
Gerdanlık gibi dizilen bir ipte 50 kurutmalık bulunuyor. Kurutmalık biberin bir ipi 3 milyon liraya satılırken, patlıcan, kabak ve acur ise 3.5-4 milyon liradan satılıyor. Kurutmalık satışları Gaziantep'te piyasayı hareketlendirirken, bu kurutmalıklara en çok gurbetçiler rağbet gösteriyor. Kurutmalıklar, Gaziantepli kadınlara ve esnafa ciddi bir gelir kaynağı haline geldi.
Kurutmalık satışı yapan Beyhan Harat, iç piyasanın yanı sıra gurbetçilere de kurutmalık satarak, bir nevi ihracat yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin bazı bölgelerinin, nemli olması dolayısıyla kurutmalık yapmaya elverişli olmadığını kaydeden Harat, "Karadeniz başta olmak üzere çeşitli yerlere kurutmalıkları Gaziantep'ten götürüyoruz. Avrupa'da güneşi az ve nemli olduğu için gurbetçiler, tatile geldiklerinde kurutmalıklarını buradan alıyorlar. Ev kadını için bir gelir ve bizim durağan geçen piyasamıza da canlılık getirdi" dedi.
Harat'tan kurutmalık alan bir gurbetçi de, kışın taze biber ve patlıcan olmasına rağmen, kurutmalığın lezzetini vermediğini ifade ederek, "Kurutmalıklar, kış mevsiminde vazgeçemediğimiz damak tadımız. Kış aylarında, sera ürünlerinin pek tadı olmuyor. Hem de fiyatı çok yüksek oluyor. Bu nedenle kurutmalıkları izne geldiğimizde satın alarak, izin dönüşü götürüyoruz" diye konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.