logo
13 NİSAN 2025

'Kurban eti kesildikten 24 saat sonra tüketilmelidir'

Kurbanın kesildikten 24 sonra tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Emrah Elmas, 'Et tüketiminde yapılacak şey kurban kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Kurbanda ölüm katılığı denilen sebepten dolayı kurban eti sert oluyor, geç pişiyor ve lezzetli olmuyor. Yapılacak şey 24 saat dinlendirdikten sonra tüketmektir' dedi

23.06.2023 12:08:00
İhlas Haber Ajansı
'Kurban eti kesildikten 24 saat sonra tüketilmelidir'
'Kurban eti kesildikten 24 saat sonra tüketilmelidir'
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, sağlıklı beslenme ve kurban eti tüketimiyle ilgili tavsiyelerde bulunan Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Diyetisyen Emrah Elmas, kalp, şeker, tansiyon ve böbrek hastalarını da uyardı.

Elmas, 'Bayramlar bütün aile bireylerinin bir arada olduğu özel günlerdir. Bugünlerde devasa sofralar, çok fazla yemek çeşidi ve çok fazla yemek hazırlanabiliyor. Bugünlerde kalp hastaları, şeker hastaları, tansiyon ve böbrek hastaları risk altındadırlar. Sağlıklı bireylerde dikkat etmediklerinde yine sindirim problemleri, midede şişkinlik, kabızlık, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi problemler görülebilir. Burada yapılması gereken şey, herkesin kendi ihtiyacı kadar dengeli bir şekilde gıda tüketmesidir. Önümüz Kurban Bayramı ve bu bayramda en fazla tüketilecek besin de ettir. Et tüketiminde yapılacak şey kurban kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Kurbanda ölüm katılığı denilen sebepten dolayı kurban eti sert oluyor, geç pişiyor ve lezzetli olmuyor. Yapılacak şey 24 saat dinlendirdikten sonra tüketmektir. Kurban eti tüketilirken hiçbir şekilde yağ eklenmemesi gerekiyor. Katı veya kuyruk yağı eklenmemesi gerekiyor. Kurban eti tamamen kendi yağında kısık ateşte, kavurma, haşlama, ızgara gibi pişirme yöntemleriyle tüketilebilir' diye konuştu.

Etin saklanma koşullarına da değinen Elmas, 'Ette aynı zamanda demir, çinko, fosfor, B12, B6 ve A vitamini yer alıyor. Ette C vitamini yer almıyor. Et tüketirken mutlaka yanında C vitamininden zengin sebze ve salata gibi besinler olmalıdır. Bu şekilde ette bulunan demirin emilimi artacaktır ve daha faydalı olacaktır. Sakatatlar kolesterol ve yağ bakımından zengindirler. Çok fazla yağ içermektedirler. Özellikle kalp-damar hastaları ve kolesterol hastalarının tüketmemeleri faydalı olacaktır. Kurban eti nasıl saklanmalı; bir iki hafta gibi kısa sürede tüketilecekse eksi 2 derecede buzdolabında saklanabilir. Eksi 18 derecede derin dondurucuda 6 ay saklanabilir. Derin dondurucuya konulurken küçük parçalar halinde ve tek pişirimlik olacak şekilde hazırlanmalıdır' şeklinde konuştu.

Şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlaçlı tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirten Elmas, 'Bayramların vazgeçilmezi tabi ki tatlılar. Şerbetli tatlılar, çok fazla şeker ve yağ içeriyor. Bunların yerine daha çok sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Sütlaç, muhallebi, güllaç gibi tatlılar olabilir. Yine çikolatanın yanında kuru meyve, ceviz ve badem gibi sağlıklı besinler de ikram edilebilir' dedi.İHA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
'Sınırların açılması dahil...'
Ermeni bakandan Türkiye mesajları
Soykırımcı İsrail'den tehdit
'Gazze'nin ortasını terk edin'
İsrail, Refah'ı kuşattığını açıkladı
İsrail medyası bir hafta önce duyurmuştu
Beşiktaş kaybetmeye devam ediyor
Taraftarın tepkisi Ole Gunnar Solskjaer'e
Minguzzi'nin ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Gümüşhane'de yakalanmıştı
Beşiktaş Divan Kurulu Karıştı!
Karaman'da 16 milyon elma ağacını don vurdu
"Büyük bir afet yaşıyoruz"
"Müfredatımızı sık değiştirmeliyiz, yoksa çağı ıskalarız"
Bakan'dan 'değişiklik' savunması
Beyaz Saray’dan Çin ve İran’a tehdit
Trump'ın Türkiye ziyaretinde netlik yok
BTP vuslatının 5. yılında Prof. Dr. Haydar Baş’ı anıyor
Büyük anma programı pazartesi İstanbul'da
Kardiyoloji doçenti uyarıyor
Kalp krizinden gitmemek için bunları yapın
Antalya'da kritik buluşma
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları görüştü
Avcılar'da metrobüs, metrobüse çarptı
Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları devam ediyor
Her alanda birbirine girdiler
Dünyanın geleceğini bu kavga şekillendirecek
Türkiye'de obezite alarm veriyor
'Sınırların açılması dahil...'
Ermeni bakandan Türkiye mesajları
Soykırımcı İsrail'den tehdit
'Gazze'nin ortasını terk edin'
İsrail, Refah'ı kuşattığını açıkladı
İsrail medyası bir hafta önce duyurmuştu
Beşiktaş kaybetmeye devam ediyor
Taraftarın tepkisi Ole Gunnar Solskjaer'e
Minguzzi'nin ailesini tehdit eden şüpheli tutuklandı
Gümüşhane'de yakalanmıştı
Beşiktaş Divan Kurulu Karıştı!
Karaman'da 16 milyon elma ağacını don vurdu
"Büyük bir afet yaşıyoruz"
"Müfredatımızı sık değiştirmeliyiz, yoksa çağı ıskalarız"
Bakan'dan 'değişiklik' savunması
Beyaz Saray’dan Çin ve İran’a tehdit
Trump'ın Türkiye ziyaretinde netlik yok
BTP vuslatının 5. yılında Prof. Dr. Haydar Baş’ı anıyor
Büyük anma programı pazartesi İstanbul'da
Kardiyoloji doçenti uyarıyor
Kalp krizinden gitmemek için bunları yapın
Antalya'da kritik buluşma
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları görüştü
Avcılar'da metrobüs, metrobüse çarptı
Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları devam ediyor
Her alanda birbirine girdiler
Dünyanın geleceğini bu kavga şekillendirecek
Türkiye'de obezite alarm veriyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.