(...dünkü yazının devamı)
Ülkenin geldiği, başta tarım olmak üzere sosyal, siyasal, ekonomik durumu ve çözüm yollarını dönemin siyasileri ile görüşen Prof. Dr. Haydar Baş, her türlü çözüme odaklı ikazları yapmasına rağmen müspet bir netice alamamıştır. İşin başa düştüğünü gören Prof. Dr. Haydar Baş 2001 yılında, Bağımsız Türkiye Partisi'ni kurarak, tarıma stratejik bir bakış açısı getirmiştir.
BTP, tarım bir ülkenin can damarıdır. Küresel dünyada azgelişmiş ülkeler açlık sınırına yaklaşmaktadır. Bu bakımdan tarım, stratejik bir sahadır. Parti programında, Türkiye'de uygulanacak bir kalkınma modelinin en önemli sektörü tarımdır, der ve çözüm yollarını maddeler halinde açıklar.
* Ülkemizdeki tarıma uygun arazilerin envanteri çıkarılarak, iklim ve toprak özelliklerine göre uygun tarımsal ürün gurupları belirlenecektir.
* Toprağı olmayan köylüye, üretim yapma garantisi altında toprak verilerek üretime katılması sağlanacaktır.
* Tarım tek başına bir sektör olarak değil, tarıma dayalı ilgili sanayi dalları ile bir bütün olarak alınacaktır. Bu amaç doğrultusunda tarım ürünlerinin son mamul haline getirilmesi için entegre sanayi kuruluşları teşvik edilecektir.
* Tarım stratejik öneme haiz olduğu gerçeğinden hareketle yerli üretim dış pazarlardan korunacaktır.
* Coğrafya, iklim, nüfus ile iç ve dış piyasa dengeleri göz önünde tutularak, tarım sektörünün üretim, miktar, çeşit, nitelik planlamaları ve ARGE çalışmaları yapılacaktır.
* Çiftçi, planlı ve sürekli üretime katıldığı sürece vergi alınmayacak ve ürün alım garantisiyle doğrudan desteklenecektir. Çiftçiye tohum, gübre, ilaç konularında yardım edilecektir.
* Çiftçilere sosyal güvenlik ve emeklilik hakkı sağlanacaktır.
* Atatürk'ün öncülüğünü yaptığı örnek tarım üretme çiftliklerinde modern tarım teknikleri ve ürün geliştirme yöntemleriyle çiftçiye örnek olacak çalışmalar yapılacaktır.
* Sanayileşme ve şehirleşmenin tarım arazilerine yapılması önlenecektir.
* Çiftçinin kooperatifleşerek güç birliği yapması desteklenecektir. Kooperatiflere tarımsal alet ve makine desteği verilecektir.
* Kuraklık, don, sel gibi doğal afetlere karşı 'ürün sigorta' sistemi getirilerek, çiftçilerin riskleri azaltılacaktır.
* Erozyon ve toprak kaybına karşı etkin önlemler alınacaktır.
* Üretici ile tüketici arasındaki zincir kısaltılarak üreticinin yüksek gelir, tüketiciye ucuz ürün sağlanacak, kooperatiflerden bu amaçla istifade edilerek, hal yasası tekrar gözden geçirilecektir.
* Sanayinin hammaddesi olan tarım ürünleri 'Dar Bölge Kalkınma' modeliyle, ilgili sanayi kollarıyla entegrasyonu sağlanacaktır.
* Tarımsal üretim merkezlerine maliyetlerini azaltmak için ucuz taşıma aracı olan demiryolları hatları çekilerek etkin kullanımı sağlanacaktır.
* Eko stratejik komşularımızla (Orta Asya, Ortadoğu) tarım ürünlerimizde karşılaştırmalı avantajlı olduğumuz ürünlerde üretime ve ihracata daha fazla önem verilecektir.
* Yerli gübre üretimine destek verilecek. Minimum su sarfiyatıyla, yüksek ürün miktarı ve kalite sağlayan modern tarım teknolojileri (damlatma sistemi, hidrofilik katkı maddeleri) yaygınlaştırılacak.
* Jeotermal enerji ve güneş enerjisinden istifade edilebilen bölgelerde seracılık yaygınlaştırılarak, her mevsim tarım üretimi yapılması sağlanacaktır.
* Yeni su kaynakları bulunarak, tarımın hizmetine sunulacaktır.
* Katma değeri yüksek olan hayvancılığın temel girdi kalemlerinden olan yem ihtiyacının sağlanabilmesi amacıyla, ilgili tarım ürünleri yeterli miktarda üretimi teşvik edilecektir.
Hala kaybedilmiş bir durum yok, olmazsa olmaz , Milli Ekonomi Model'inin tarım politikalarını uygulayacak, Bağımsız Türkiye Partisi'nin genç lideri Hüseyin Baş var.
Karar sizin Türk milleti! İşin sonu Yokluk, Kıtlık, Açlık!
- Kilis Valisi ve Belediye Başkanı’na açık mektup / 07.12.2024
- Vergi, ceza, zam / 17.09.2024
- Üniversite mezunu işçiler / 29.07.2024
- Kurbandan maksat / 14.06.2024
- Herkes, şehrül-emin olabilir mi? / 16.01.2024
- Ömür sermayesi bitmeden / 11.01.2024
- Şafakta Savaşanlar -2- / 08.12.2023
- Şafakta Savaşanlar -1- / 07.12.2023
- Şimdi ekim zamanı / 25.10.2023