Koronayla mücadelede Afrika'nın sırrı ne?
Afrika'da vakaların ve Covid-19 kaynaklı ölümlerin azlığı bilim insanlarını şaşırtıyor!
24.11.2021 14:20:00
Aşı imkanlarına ve sağlık hizmetlerinin iyi olmasına rağmen Batı Avrupa ülkeleri Covid-19'u frenleyemezken, Afrika'da vaka ve ölümlerin düşük seyretmesi bilim insanlarını şaşırtıyor. Her ne kadar kıtada Covid-19'dan şimdiye kadar tam olarak kaç kişinin öldüğü bilinmese de Afrika'nın birçok ülkesinde bir felaket senaryosu gerçekleşmiş değil. Örneğin Zimbabve'de koronavirüs çoktan geçmişte kalmış bir olgu olarak algılanıyor. Siyasi partiler mitinglerini yapıyor, konserler düzenleniyor, evlerde toplanılıyor. Zimbabve Sağlık Bakanlığı'nın son açıkladığı verilere göre 22 Kasım tarihinde 27 yeni vaka görülen ülkede ölüm sayısı sıfır oldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre de Temmuz'dan bu yana kıta genelinde vaka sayılarında büyük düşüş kaydedildi.
Bilim insanları Afrika ülkelerinde doğru Covid-19 verilerine ulaşmanın düzensiz izleme nedeniyle oldukça zor olduğunu belirtiyor. Ancak Columbia Üniversitesi Genel Sağlık Kürsüsü Profesörü Wafaa El-Sadr Afrika'da bilim insanlarının kafasını karıştıran 'esrarengiz' bir durumun olduğunu da kabul ediyor. El-Sadr "Afrika, Avrupa ve ABD gibi aşıya ve Covid-19 ile mücadele edecek kaynaklara sahip değil ancak buna karşılık daha iyi durumda görünüyorlar" dedi. Afrika'da aşılananların oranı yüzde 6'dan az. Buna karşılık Dünya Sağlık Örgütü'nün haftalık yayınladığı pandemi raporlarında Afrika aylardır 'dünyanın en az etkilenen bölgeleri' arasında yer alıyor.
Batı Avrupa'da 43 olan ortalama yaş, Afrika'da sadece 20. Bazı araştırmacılar kıtanın genç bir nüfusa sahip olmasının, kentleşme oranındaki düşüklüğün ve kış mevsiminin kıtada yaşanmaması nedeniyle daha fazla dışarıda vakit geçirme eğiliminin virüsün ölümcül etkilerinden korunmaya yardımcı olmuş olabileceğini tahmin ediyor. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.