Kentsel dönüşümün önünde aşılması zor engeller var!
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, “Yeni acılar yaşanmaması adına ihtiyaç duyulan dönüşüm için devlet tarafından arsa maliyetlerini düşürecek adımların atılması, finansman kolaylığı ve sektörün yaşadığı nitelikli ara eleman sıkıntısı ile ilgili köklü reformların yapılması beklenmektedir” dedi.
05.02.2025 20:49:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, hayatını kaybeden 53 binden fazla vatandaşın acısını yaşamaya devam ettiklerini kaydetti. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde yeni acılar yaşanmaması için afet öncelikli kentsel dönüşümün hızla gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği, milyonlarca insanın evsiz kaldığı bu afetin yıl dönümünde, ülke olarak yaşadığımız acının hala tazeliğini koruduğu açıktır. Sektörümüz, devletimizle birlikte deprem bölgesini yeniden inşa etmek için çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Güvenli şehirler inşa etmek yalnızca inşaat sektörü için değil, tüm toplum için hayati bir sorumluluktur. Depreme dirençli bir gelecek inşa etmek için sadece bugünü değil, yarını da düşünerek hareket etmeliyiz. Kamu ve özel sektör iş birliği ile, daha güvenli ve sürdürülebilir şehirler inşa etmek için birlikte çalışmalıyız. Unutmamalıyız ki, alacağımız her önlem, geleceğimizi korumak için bir adımdır. Kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması kaçınılmaz bir zorunluluktur."
Sektörün sorunları ciddi
Türkiye'de her yıl ortalama 800 bin ila 1 milyon yeni konuta ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Eren, "Deprem sonrası bu rakama ek olarak 650 bin yeni konut ihtiyacı doğdu. Bununla birlikte, yaklaşık 6-7 milyon konutun risk taşıdığı ve yenilenmesi gerektiği göz önüne alındığında, afet odaklı dönüşümün ertelenemez bir gerçek olduğu açık. Yeni acılar yaşanmaması adına ihtiyaç duyulan dönüşüm için devlet tarafından arsa maliyetlerini düşürecek adımların atılması, finansman kolaylığı ve sektörün yaşadığı nitelikli ara eleman sıkıntısı ile ilgili köklü reformların yapılması beklenmektedir" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.