Kökü iman, yaprakları güzel ahlak
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Dostum Cebrail bana şöyle dedi: Şüphesiz bu dinin örneği sabit olan bir ağaç örneğidir; kökü iman, damarları namaz, suyu zekât, dalları oruç, yaprakları güzel ahlak ve meyvesi haramlardan sakınmaktır”
31.05.2019 00:00:00
İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Üç şeyde insan kendisini hak üzere bilir: İnandığı dinde, kendisine galebe çalan heva ve heveste ve işlerindeki tedbirde." (Tuhef'ul-Ukul, 321).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz ben birinde hayırlı hasletlerden birini güçlü görürsem onu o haslet için kabullenir ve sahip olmadığı diğer hasletleri görmezlikten gelirim ve onu kendime seçerim, terbiyesini üstlenirim. Ama din ve akıl yokluğunu bağışlamam. Zira dinden ayrılmak güvenden ayrılmaktır. Korkuyla iç içe olan hayat tatlı değildir. Aklın yokluğu ise hayatın yokluğu demektir ve hiç kimse ölüler ile muaşeret etmez." (Gurer'ul-Hikem, 3785).
İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Müminlerin Emiri (a.s) konuşmalarında şu cümleyi sık sık ifade ederdi: Ey insanlar! Dindar olun! Dindar olun! Şüphesiz dindar olduğunuz halde bir kötülük işlemeniz, dinsiz olduğunuz halde iyilik işlemenizden daha hayırlıdır. Zira dinde günah bağışlanır ama dinsizlikte iyilik kabul görmez." (Nehc'us-Seade, 3/368).
Din hususunda İmam Ali'nin (a.s) sözlerin bazıları şöyle:
"Hayat sadece dinledir ve ölüm sadece yakîni inkar etmekledir." (el-Bihar, 77/418/40).
"Bilin ki şüphesiz işlerinizin ölçüsü din ve ismetinizin ölçüsü takvadır." (Nehc'us-Seade, 2/50).
"Her kim dininde dikkatli olursa kıyamet günü yüce bir makama erişir." (Gurer'ul-Hikem, 8807).
"Din izzettir, ilim hazinedir ve suskunluk nurdur." (el-Bihar, 78/79/56).
"Allah bir kulu seçince ona dindarlığı ilham eder." (Gurer'ul-Hikem, a.g.e. 4072).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Dinin kökü sakınmak, başı ise itaattir." (Mekarim'ul-Ahlak, 2/376/2661).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah hak taraftarlarını, Allah'ın düşmanlarını dost ve yardımcı edinmekten sakındırmıştır. Allah'ın düşmanlarını Allah'ın dininin temel ilkelerinden haberdar etmeniz size helal değildir. Zira eğer bu konuda sizden bir şey duyarlarsa, o konuda size düşmanlık ederler." (el-Kafi, 8/12/1).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Dostum Cebrail bana şöyle dedi: Şüphesiz bu dinin örneği sabit olan bir ağaç örneğidir; kökü iman, damarları namaz, suyu zekât, dalları oruç, yaprakları güzel ahlak ve meyvesi haramlardan sakınmaktır. Ağaç sadece meyvesi ile kemale erdiği gibi iman da aynı şekilde haramlardan sakınmakla kemale erer." (el-Bihar, 71/388/40).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dinde işlerin kökü namazlara dayanmak ve büyük günahlardan sakınmaktır. Bu işlerden göz açıp kapatıncaya kadar olsun müstağni değilsin. O halde bunlardan gaflet etme ki bunlardan mahrumiyet insanı helak eder. Eğer ilerleyip fıkıh ve ibadete koyulursan bu senin nasibindir/kemalindir." (a.g.e, 78/7/59). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL