Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından "Kara Üzüm Islah Projesi" başlatıldı.
Projeyi yürüten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çelik, TÜBİTAK tarafından desteklenen çalışmanın, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin illerinde sürdürüleceğini söyledi.
Önce kültür bitkisi
Sonra sanayi ürünü
Çalışmaların 3 yıl süreceğini kaydeden Çelik, şu bilgiyi verdi: "Öncelikle çalışmalarımızda doğal olarak yetişen kara üzümün (İsabella) en iyi tiplerini belirleyeceğiz. Bu çalışmayı il tarım müdürlükleriyle sürdürüyoruz. Kıyıdan 20 kilometreye kadarlık bir arazide tüm Doğu Karadeniz'i araştıracağız. Proje iki kısımdan oluşmaktadır. Önce, ıslah için aldığımız örnekleri çelikleyerek kültür bitkisi haline dönüştüreceğiz. Daha sonra, sanayi ürünü haline getireceğiz. Yani, pekmez, şıra gibi sanayi ürünü haline dönüşmesi için çalışacağız."
Kanser oluşumunu önlüyor
Kara üzümün içinde bol miktarda bulunan "Resveratrol" maddesininvücutta kanser oluşumunu önlediğini anlatan Hüseyin Çelik, şunları söyledi: "Kara üzüm mideye zarar vermeden böbrek ve karaciğerin çalışmalarını hızlandırır, yağların erimesine yardımcı olur ve vücudu virüslere karşı dirençli hale getirir. Kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırır, cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlar. Ayrıca C-vitamini aktivitesini artırır, alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumunu engeller, kanın temizlenmesini sağlar. Nemli bölgelerde yetişen çeşitleri mantar hastalıklarına karşı dayanıklılık sağlar. Vitaminleri B1 ve B2, mineraller, potasyum, magnezyum ile demir içerdiği için bağışıklık sistemini kuvvetlendirir,enerji ihtiyacını karşılar, iş verimliliğini artırır.
Sofrada bolca tüketiliyor
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çelik, kara üzümün bölgede sofralık olarak bolca tüketildiğini de kaydederek, "Üzümün kabuklarının kalın olması nedeniyle kabuğu atılarak, sadece iç kısmı yenilmektedir. Şıra, pekmez ve pestil yapılarak tüketildiğinde ise, kabuklardaki maddeler bu ürünlere geçebilmektedir" dedi.
Çelik, bir kilo kara üzümdeki besin değerinin, 1150 gram süte, 390 gram ete, 300 gram ekmeğe ve 1200 gram patatese eşdeğer olduğunu sözlerine ekledi.
Projeyi yürüten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çelik, TÜBİTAK tarafından desteklenen çalışmanın, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin illerinde sürdürüleceğini söyledi.
Önce kültür bitkisi
Sonra sanayi ürünü
Çalışmaların 3 yıl süreceğini kaydeden Çelik, şu bilgiyi verdi: "Öncelikle çalışmalarımızda doğal olarak yetişen kara üzümün (İsabella) en iyi tiplerini belirleyeceğiz. Bu çalışmayı il tarım müdürlükleriyle sürdürüyoruz. Kıyıdan 20 kilometreye kadarlık bir arazide tüm Doğu Karadeniz'i araştıracağız. Proje iki kısımdan oluşmaktadır. Önce, ıslah için aldığımız örnekleri çelikleyerek kültür bitkisi haline dönüştüreceğiz. Daha sonra, sanayi ürünü haline getireceğiz. Yani, pekmez, şıra gibi sanayi ürünü haline dönüşmesi için çalışacağız."
Kanser oluşumunu önlüyor
Kara üzümün içinde bol miktarda bulunan "Resveratrol" maddesininvücutta kanser oluşumunu önlediğini anlatan Hüseyin Çelik, şunları söyledi: "Kara üzüm mideye zarar vermeden böbrek ve karaciğerin çalışmalarını hızlandırır, yağların erimesine yardımcı olur ve vücudu virüslere karşı dirençli hale getirir. Kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırır, cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlar. Ayrıca C-vitamini aktivitesini artırır, alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumunu engeller, kanın temizlenmesini sağlar. Nemli bölgelerde yetişen çeşitleri mantar hastalıklarına karşı dayanıklılık sağlar. Vitaminleri B1 ve B2, mineraller, potasyum, magnezyum ile demir içerdiği için bağışıklık sistemini kuvvetlendirir,enerji ihtiyacını karşılar, iş verimliliğini artırır.
Sofrada bolca tüketiliyor
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çelik, kara üzümün bölgede sofralık olarak bolca tüketildiğini de kaydederek, "Üzümün kabuklarının kalın olması nedeniyle kabuğu atılarak, sadece iç kısmı yenilmektedir. Şıra, pekmez ve pestil yapılarak tüketildiğinde ise, kabuklardaki maddeler bu ürünlere geçebilmektedir" dedi.
Çelik, bir kilo kara üzümdeki besin değerinin, 1150 gram süte, 390 gram ete, 300 gram ekmeğe ve 1200 gram patatese eşdeğer olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.