Kara paranın en çok aklandığı sektörler ortaya çıktı
Bazı sosyal medya fenomenlerinin kara para aklama faaliyetleri içerisinde olduklarına dair iddialar Türkiye'de gündemin en çok konuşulan konularından birisi. Bu iddialar, kara paranın ve kara para aklamanın ne anlama geldiği konusunda toplumda merak edilen soru işaretlerine de neden oluyor. Kara para aklamada öne çıkan iki sektör ise eğlence ve restoran işletmciliği.
02.04.2024 13:34:00 / Güncelleme: 02.04.2024 13:40:10
RUHİ SARI
RUHİ SARI
Türkiye'de, özellikle güzellik merkezleri aracılığıyla kara para aklama iddiaları geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti. Bu iddialar, kara paranın ve kara para aklamanın ne anlama geldiği konusunda toplumda merak edilen soru işaretlerine de neden oluyor. KPMG Türkiye İnceleme ve Soruşturma Birimi Şirket Ortağı Oytun Önder, gündemdeki bu konuları ve dikkat edilmesi gereken hususların yanı sıra merak edilen sorulara da yanı verdi.
Kara para ve kara paranın aklanması nedir?
Kara paranın veya suç gelirinin kısaca suçtan elde edilmiş para olarak nitelendirildiğine işaret eden Önder, şunları söyledi: "Uyuşturucu ticareti, silah kaçakçılığı, insan ticareti, kaçakçılık, organ ticareti, sahtecilik, korsanlık, illegal bahis gibi kaynaklardan elde edilen gelirler kara paraya örnek verilebilir. Bu ve benzeri kaynaklardan elde edilen gelirlerin kaynağını gizlemek ve yasal olduğu izlenimi kazandırmak için çeşitli ve karmaşık yöntemler kullanılabilmektedir. Bu yöntemlerin tamamı kara paranın aklanması aşamalarını oluşturmaktadır. Kara paranın aklanması, suç örgütleri ve diğer suçluların, yasa dışı faaliyetlerini sürdürmelerini sağlamaktadır."
Önder, genellikle restoran, eğlence sektörü, kripto varlıklar, gayrimenkul ve lüks tüketim gibi farklı birçok yüksek işlem hacmine sahip ve nakit ağırlıklı işlem yapmaya elverişli sektörlerin kara para aklama faaliyetleri için tercih edildiğini, bir veya birden fazla kanal ile kara paranın izinin kaybettirilmeye çalışıldığını ifade etti.
Kolay kazanç vaatlerine karşı 3 temel uyarı
İşletmelere yatırım yapmayı veya iş ortaklığı düşünen girişimcilerin farkında olmadan kara para aklayan bir işletmeye yatırım yapmaması için Önder yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu:
• Ticaretin doğasına aykırı nitelikte kazançlı iş birliği tekliflerine dikkat edin.
• İş ortağı olmak istediğiniz işletmenin yetkililerin sizinle yüz yüze hiçbir şekilde bir araya gelmediği, müzakere ve diğer tüm süreçleri bir aracı (avukat, danışman vb.) vasıtasıyla yürütüldüğü süreçler temkinli yaklaşın.
• İş birliği müzakeresi sürecinde ya da sonrasında iştigal edilen ticari faaliyetle alakasız taleplere dikkatle yaklaşın.