- Tütün kullanmayın.
- Yağ alımını azaltın. Yağ miktarını günlük enerjinin yüzde 25'i oranında tutun. Yağı yakmadan yemeklere doğrudan katın. Yağlı et ve etürünleri yerine yağı az beyaz et tercih edin.
- Boya uygun beden ağırlığını dengede tutun. Beden Kitle İndeksi'ni (kilonun, boyun metre bazında karesine bölünmesiyle elde ediliyor) 18.5-25 arasında tutun. İlerleyen yaşlarda da 27'nin üzerine çıkarmayın.
- Günlük beslenmede saflaştırılmış tahıl ürünleri ve kuru baklagillere yer verin. Beyaz pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine çavdar, yulaf gibi esmer olanları tercih edin.
- Günlük sebze ve meyve tüketimini artırın.
- Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış yiyeceklerden sakının, günlük tuz alımını 5 gramın altına indirin.
- Yağda kızartmalar ve doğrudan ateşte pişirilmiş yiyeceklerin alımını azaltın. Bu tür yiyecekleri haftada birden fazla yemeyin.
- Yarım yağlı ve yağsız süt ürünleri kullanarak kalsiyum alımını arttırın. Günlük 2 bardak civarında yoğurt tüketin.
- Alkollü içeceklerden sakının.
- Günlük 1.5 litre su ve sıvı alın.
- Güneş ışınlarının dik geldiği yaz aylarında güneşle temastan sakının.
- Düzenli fiziksel aktiviteyi yaşam boyu sürdürün.
- Her türlü besinin iyi yıkanıp temiz olmasına özen gösterin.
- Yağ alımını azaltın. Yağ miktarını günlük enerjinin yüzde 25'i oranında tutun. Yağı yakmadan yemeklere doğrudan katın. Yağlı et ve etürünleri yerine yağı az beyaz et tercih edin.
- Boya uygun beden ağırlığını dengede tutun. Beden Kitle İndeksi'ni (kilonun, boyun metre bazında karesine bölünmesiyle elde ediliyor) 18.5-25 arasında tutun. İlerleyen yaşlarda da 27'nin üzerine çıkarmayın.
- Günlük beslenmede saflaştırılmış tahıl ürünleri ve kuru baklagillere yer verin. Beyaz pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine çavdar, yulaf gibi esmer olanları tercih edin.
- Günlük sebze ve meyve tüketimini artırın.
- Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış yiyeceklerden sakının, günlük tuz alımını 5 gramın altına indirin.
- Yağda kızartmalar ve doğrudan ateşte pişirilmiş yiyeceklerin alımını azaltın. Bu tür yiyecekleri haftada birden fazla yemeyin.
- Yarım yağlı ve yağsız süt ürünleri kullanarak kalsiyum alımını arttırın. Günlük 2 bardak civarında yoğurt tüketin.
- Alkollü içeceklerden sakının.
- Günlük 1.5 litre su ve sıvı alın.
- Güneş ışınlarının dik geldiği yaz aylarında güneşle temastan sakının.
- Düzenli fiziksel aktiviteyi yaşam boyu sürdürün.
- Her türlü besinin iyi yıkanıp temiz olmasına özen gösterin.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.