İthal parçalar büyük sorun
Savunma sanayinin yeni vitrini Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi (MRBS), 2 Ekim’de Ankara'da kapılarını açmaya hazırlanıyor. MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar, savunma sanayinde en önemli sorunun bazı parçaların ithal olması olduğuna işaret ederek, “Ülkeler, dış politikaları gereği parça satışına takoz koyabiliyor” dedi





İçişleri Bakanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ankara Valiliği'nin destekleriyle MÜSİAD Ankara tarafından hayata geçirilen 2. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi (MRBS) düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Basri Acar, 2-3 Ekim tarihlerinde Hilton Garden Inn Ankara'da gerçekleşecek MRBS hakkında yaptığı değerlendirmede, savunma sanayi alanındaki üretilen ürünleri test etmenin ciddi maliyetler oluşturduğuna değinerek, bu konuda vakıf şirketlerinin bir araya gelerek devlet desteğiyle test merkezleri açılmasının maliyet avantajı sağlayacağını söyledi.
Kalifiye elemanın savunma sanayinin en büyük sınavı olduğuna vurgu yapan Acar, bu konuda sanayi, üniversite ve kamu birlikteliğinde ihtiyaçların tespit edilip ona uygun eğitim programlarının acilen oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Savunma sanayinde en önemli sorunun bazı parçaların ithal olması olduğuna işaret eden Acar, "Ülkeler, dış politikaları gereği parça satışına takoz koyabiliyor. Örneğin Almanya, Leopar tanklarını PKK'ya karşı kullanmamıza engel olmak istemişti " dedi
MRBS'ye yoğun ilgi var
Acar, bu yıl yoğun ilgi doğrultusunda MRBS'yi geçen yıla kıyasla 2.5 kat büyüterek savunma sanayinin önemli bir platformu haline dönüştürdüklerini ifade etti.
Savunma sanayinin yüzde 80'ini Ankara'nın temsil ettiğini belirten Acar, savunma sanayi alanında ülkemizin en öncelikli meselelerini oluşturan askeri radar ve sınır güvenliği konusunda odaklanmış bir zirve ile sektörün tüm taraflarını Başkent'te buluşturacaklarını açıkladı.
Zirve'de yerli ve milli önemli savunma sanayi projelerinin tanıtılacağının altını çizen Acar, ASELSAN, DEKOM, STM, HAVELSAN, Turaç, Scandium, HTR, FNSS, Nurol Makine, METEKSAN ve Ulusal Savunma gibi sektörün önde gelen birçok firmasının 14 yeni projesinin Zirve'de tanıtılacağını vurguladı.
Devlet desteği şart
Sektörün gündemindeki sorunlara da değinen Acar, ülke olarak daha fazla nihai ürün üreten yerli savunma sanayi firmasına ihtiyaç duyduğumuzu bildirdi.
Acar, ülkemizin belirli potansiyele sahip iş adamlarını savunma sanayiye yatırım yapması için de çağrıda bulundu. Sektörün başta ülkemiz olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir konuma ulaşması için hibe ve destek konusunda bürokratik mevzuatların azaltılmasını beklediklerini açıkladı.
Acar, savunma sanayinin kendine özgü yapısı nedeniyle devlet garantörlüğünde, şirketlerin ihracatının artırılmasının kritik önem arz ettiğinin de altını çizdi.
S-400'ün sırları zirvede tartışılacak
Ülkemizin sıcak gündemlerinden biri olan S-400 füze sisteminin dünyadaki en başarılı hava sistemi olarak kabul edilmesinin sebebinin aslında radarı olduğunu belirten Acar, S-400'ün radar sisteminin ülkemizde ilk kez resmi bir ortam olarak MRBS'de tartışılacağını bildirdi.
S-400'ün radarının kendi yanında bulunması gerekmediğini ve bu sayede tespit edilmesinin de mümkün olmadığını açıklayan Acar, "Hayalet bir hava savunma sistemi olan S-400, sınırlarımızda hayalet uçakların dolaşmasına izin vermeyecek" dedi.
HARUN GÖKSEL / ANKARA