İşte geleceğin gıdası!
Protein değeri yüksek baklagiller, gerek insan sağlığı, gerekse üretiminde az suya ihtiyaç duyulması ve toprak verimliliği gibi çevreye katkıları nedeniyle 'geleceğin gıdası' olarak görülüyor. Ancak Türkiye nohuttan yeşil ve kırmızı mercimeğe, barbunyadan kuru fasulyeye tüm bakliyat çeşitlerini ithal ediyor!
11.02.2019 00:00:00





2016 yılının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 'Dünya Bakliyat Yılı' ilan edilmesinin ardından, bu yıl 10 Şubat'ta ilk kez 'Dünya Bakliyat Günü' olarak kutlandı.
BM Gıda ve Tarım Örgütüne göre (FAO), bakliyatlar yetiştirilirken bir kilogram mercimek ya da bezelye için 50 litre su gerekirken, bir kilo tavuk eti için 4 bin 325 litre, bir kilo kırmızı et için ise 13 bin litre suya ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle, protein değeri yüksek baklagiller, gerek insan sağlığı ve gerekse üretiminde az suya ihtiyaç duyulması ve toprak verimliliği gibi çevreye olan katkıları nedeniyle 'geleceğin gıdası' olarak görülüyor.
Ucuz protein kaynağı
Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Cindy Brown, bakliyatların hem insan sağlığına hem de çevreye olumlu katkıları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Dünya nüfusunun ve aynı zamanda yetersiz beslenen kişilerin sayısının giderek arttığına değinen Brown, önümüzdeki senelerde yaşanabilecek gıda güvenliği sorunu nedeniyle yeterli derecede protein olmayacağına dikkati çekti.
Brown, "Bakliyatlar, protein, vitamin ve lif bakımından oldukça zengin ve enerji verici, aynı zamanda rafa dayanıklı ürünler ve uzun yıllar muhafaza edilebilirler. Bakliyatlar, mükemmel bir besin maddesi" dedi.
Kanada Bakliyatçılar Birliği Genel Müdürü Gordon Bacon ise bakliyatların hem uygun fiyatlı hem de çevreye çok az etkisi olan besleyici bir protein kaynağı olduğunu söyledi.
Türkiye ithalatçı durumda
Durum bu iken maalesef Türkiye, hiç bir bakliyat türünde ihtiyacını karşılayamıyor. En fazla ithalat oranı ise yeşil mercimekte…
Türkiye'de son 10 yılda baklagillerin hem ekim alanı, hem de üretim alanı daraldı. Bunun sonucunda Türkiye; Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin'den kuru fasulye; Kanada'dan nohut ve yeşil ile kırmızı mercimek; ABD, Ukrayna ve Kanada'dan bezelye ithal ediyor.
Bakliyat grubunda en yüksek ithalat miktarı yeşil ve kırmızı olmak üzere mercimekte yaşanıyor. 2009 yılında 141 bin ton olan mercimek ithalatı, 2011'de 309 bin ton, 2017'de 371 bin ton, 2018'de ise 164 bin ton olarak gerçekleşti.
SELİM AYANOĞLU/DETAY HABER
BM Gıda ve Tarım Örgütüne göre (FAO), bakliyatlar yetiştirilirken bir kilogram mercimek ya da bezelye için 50 litre su gerekirken, bir kilo tavuk eti için 4 bin 325 litre, bir kilo kırmızı et için ise 13 bin litre suya ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle, protein değeri yüksek baklagiller, gerek insan sağlığı ve gerekse üretiminde az suya ihtiyaç duyulması ve toprak verimliliği gibi çevreye olan katkıları nedeniyle 'geleceğin gıdası' olarak görülüyor.
Ucuz protein kaynağı
Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Cindy Brown, bakliyatların hem insan sağlığına hem de çevreye olumlu katkıları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Dünya nüfusunun ve aynı zamanda yetersiz beslenen kişilerin sayısının giderek arttığına değinen Brown, önümüzdeki senelerde yaşanabilecek gıda güvenliği sorunu nedeniyle yeterli derecede protein olmayacağına dikkati çekti.
Brown, "Bakliyatlar, protein, vitamin ve lif bakımından oldukça zengin ve enerji verici, aynı zamanda rafa dayanıklı ürünler ve uzun yıllar muhafaza edilebilirler. Bakliyatlar, mükemmel bir besin maddesi" dedi.
Kanada Bakliyatçılar Birliği Genel Müdürü Gordon Bacon ise bakliyatların hem uygun fiyatlı hem de çevreye çok az etkisi olan besleyici bir protein kaynağı olduğunu söyledi.
Türkiye ithalatçı durumda
Durum bu iken maalesef Türkiye, hiç bir bakliyat türünde ihtiyacını karşılayamıyor. En fazla ithalat oranı ise yeşil mercimekte…
Türkiye'de son 10 yılda baklagillerin hem ekim alanı, hem de üretim alanı daraldı. Bunun sonucunda Türkiye; Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin'den kuru fasulye; Kanada'dan nohut ve yeşil ile kırmızı mercimek; ABD, Ukrayna ve Kanada'dan bezelye ithal ediyor.
Bakliyat grubunda en yüksek ithalat miktarı yeşil ve kırmızı olmak üzere mercimekte yaşanıyor. 2009 yılında 141 bin ton olan mercimek ithalatı, 2011'de 309 bin ton, 2017'de 371 bin ton, 2018'de ise 164 bin ton olarak gerçekleşti.
SELİM AYANOĞLU/DETAY HABER
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.