İş bulamayanlar köyüne döndü
TÜİK'in Mayıs ayı istihdam verileri incelendiğinde, Ocak 2012'de 5 milyon 416 bine inen tarımdaki istihdam, Mayıs'ta 6 milyon 363 bine ulaştı. Sayının artmasında şehirde iş bulamayıp köyüne dönenlerin katkısı büyük!
16.08.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - ANALİZ
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mayıs ayı istihdam verileri incelendiğinde, tarımın Mayıs ayındaki istihdam artışının yarıdan fazlasını tek başına sağladığı görülüyor. Rakamlara göre, bu yıl Ocak ayında 5 milyon 416 bine inen tarımdaki istihdam, Mayıs'ta 6 milyon 363 bine ulaştı. Mayıs ayında, Nisan ayına göre, tarımda 352 bin, hizmetlerde 135 bin, inşaatta 197 bin istihdam artışı yaşanırken, sanayide çalışan sayısı 32 bin azaldı. Özellikle sanayide çalışan sayısının azalması, Türkiye'nin geleceği açısından karamsar bir tabloyu gözler önüne seriyor.
Sanayi geriliyor, tarım öne çıkıyor
AKP hükümeti; 2002 yılından bu yana Avrupa Birliği, IMF ve Dünya Bankası politikalarını hayata geçirerek, tarımda istihdam edilen nüfus oranını yüzde 10'a düşürmek için olağanüstü çaba sarfetse de, küresel ekonomik krizin Türk sanayisi üzerinde olumsuz etkisinin yol açtığı baskıyı dengelemek adına işsizlik oranını azaltmak için tarım kesimine sığındığı da gözlerden kaçmıyor. Nitekim tarımın istihdamdaki payı Mayıs'ta, Nisan ayına göre 0.8 puan artışla yüzde 25.2'ye çıktı. Mayıs ayında sanayinin payı 0.7 puan azalarak yüzde 18.8'e, hizmetlerin payı 0.7 puan azalarak yüzde 48.8'e inerken, inşaat payını 0.6 puan artırarak yüzde 7.2'ye çıktı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'a göre, "İşsizlik son 10 yılın en düşük düzeyi olan yüzde 8.2'ye inmişse, bu tarımdan kaynaklanmıştır. Zaten Mayıs ayında tarım dışı işsizlik yüzde 10.4'dür. Rakamlar tarımın istihdamın ve istikrarın motoru olduğunu gösteriyor. Bu devirde bir ayda 352 bin ek istihdam sağlamak Türk çiftçisi için bir gurur kaynağı olmuştur.”
Tarımsal istihdam nasıl artıyor?
Tarımsal istihdamın nasıl arttığı ciddi bir soru olarak öne çıkıyor zira Türkiye'de halkın yüzde 75'i şehirlerde yaşıyor. Şehirlerde yaşayanların çok az bir bölümü tarımsal üretime katılıyor. Üretime katılanlar da genelde kadınlar oluyor. Bunlar da köylerindeki bağı-bahçeyi, tarlayı değerlendiriyor. Bu açıdan yaklaşıldığında tarımsal istihdam Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında daha da artacak çünkü şehirlerde yaşayan yüz binlerce insan yaz tatilinde köylerine dönerek burada 'tarım' yapıyor ya da yapmış gibi hesaba katılıyor. Mesela Karadeniz'de çay ya da fındık topluyor! Karadeniz'de kendi bahçesinde 20 gün fındık toplayan işsiz bir süreliğine de olsa tarım işçisi sayılıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.