İlköğretimde ilk imtihana kaçıncı sınıfta başladığınızı hatırlıyor musunuz?
Aldığımız öğrenim artıkça girdiğimiz imtihanlar da arttı. Ders sayıları artıkça imtihanlar çoğaldı. Girdiğimiz imtihanların neticesinde aldığımız puanlarla hayatımız şekillendi.
İmtihanlarda aldığımız puanlarla hangi ilde veya hangi ülkede okuyacağımız belli oldu. Sevdiklerimizden ayrılmamız hep girdiğimiz imtihanlar neticesinde aldığımız puanlarla belli oldu. Bir soruya doğru cevap veremedi diye nice insanların hayalleri suya düştü.
Kimisi istemediği bir mesleği yapmak zorunda kaldı. Kimisi istemediği halde sevmek zorunda kaldı, yaptığı işi.
Kimisinin hayatı tamamen değişti. Tanımadığı yerlerde tanımadığı kişilerle hayatını sürdürme kararı aldı. Hayatın kırılma anı, değişim anı oldu imtihanlar ve neticesinde alınan puanlar.
Biz hayatın öğretim tarafından imtihanlara bakınca böyle gördük imtihanları, alınan puanları. Aslında girdiğimiz imtihanlar bizi, biraz daha mesleğimize ve hayata hazır hale getirmeye çalıştı.
Bir de gerçek hayatta, insanın başına gelen imtihanlar var.
Kan bağı ile bağlandığımız, gönül bağında, fikri boyutta, inanç dünyasında, kazanç ve menfaat dairesinde birbirimize bağlı olduğumuz kişilerle, bütün bir toplumla, bütün bir dünya ile bir imtihan içerisinde yaşıyoruz. Her anı imtihan olan bu hayat bizi o kadar çok korkutmuyor! (Nasıl olsa netice bu tarafta açıklanmayacak ya!)
Hayat imtihanlarından çok korkmasak da, yaşadığımız olaylardan canımız çok sıkılır; malımızın eksilmesinden, sevdiklerimizi kaybetmekten, açlık tehlikesi, rızık endişesi, iş endişesi vs. gibi olaylardan. Aslında anlatmak istediğimizi Yüce Rabbimiz Bakara sûresi 155. ayet-i kerimede ne güzel anlatmış:
"Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz (imtihan ederiz)."
Çocukluğumuzdan başlayıp ölümümüze kadar devam edecek imtihanlarımız! Hayatın top yekûn bizi kuşattığı, puanlandırdığı bir imtihan…
Bu hayatta başımıza gelen olayları İmtihan şuuru içerisinde anlamaya algılamaya çalışıp, vereceğimiz tepkiler neticesinde puanlar alıp konumumuzu kendimizin belirleyeceği bir imtihan!
Aklıma gelmişken bir öğrenci ne kadar çalışkan olursa olsun onu imtihana hazırlayacak iyi bir öğretmene, iyi bir eğitmene ihtiyacı vardır.
Evet, çok kıymetli Üstadımız Prof. Dr. Haydar Baş Bey bizi bu hayat imtihanına, kulluk imtihanına çok güzel bilgilerle donatarak hazırladı, şimdi sıra bizim imtihandaki performansımızda.
- Denizcilik İşletmeleri / 27.12.2024
- Savaşların kazananları! / 06.12.2024
- Ortadoğu’da gözü olanlar! / 25.10.2024
- Şam’ın ve Halep’in limanı Beyrut’tur! / 18.10.2024
- Kahire’deki Türk şehitliği! / 20.09.2024
- Kavimler göçü veya sığınmacılar! / 17.08.2024
- Avrupalıların keşif dediği ‘sömürü’! / 09.08.2024
- Top oynayan çocuklara atılan füze / 30.07.2024
- Kerbela! / 16.07.2024