İmamoğlu’ndan ekmek zammına 'maliyet artışı' savunması
Halk Ekmek fiyatlarına yüzde 60’a varan oranlarda zammı da değerlendiren İBB Başkanı İmamoğlu, "Dehşet bir buğday unu fiyatı var. Yani şu anda belki de tarifsiz, yani enflasyonla kıyaslanmayacak derecede yüzde 100’ün, yüzde 120-130’ları bulan yıllık artışlara sahip" dedi.
24.06.2024 17:41:00
RUHİ SARI
RUHİ SARI
Bayram tatiline Bodrum'da başlayan, oradan özel uçakla Almanya'ya geçerek bir dizi temasların yanı sıra Türkiye-Gürcistan ve Türkiye-Portekiz maçlarını statta izleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün işbaşı yaptı. Metro İstanbul'un İstanbul Esenler'de düzenlediği Tren Sürücüleri Eğitim Programı'na katılan ve başarıyla tamamlayan 101'i kadın, 99'u erkek toplam 200 tren sürücüsünün brövelerini aldığı törenin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan İmamoğlu, Büyükada'da hizmete giren elektrikli minibüslere yönelik eleştirileri hatırlatan bir gazeteciye, İBB'nin toplu taşıma hizmeti sunma mecburiyeti olduğunu söyledi. Ruhsatlanabilecek statüdeki tek aracı hizmete almak durumunda kaldıklarını açıklayan İmamoğlu, Adalar halkının eleştirileri için "Bakınız Adaların neredeyse yüzde 70 küsuru orta yaş ve orta yaş üstü vatandaşlarımızdan oluşuyor ve insanlarımızın toplu taşımadan faydalanma mecburiyeti var. Artı, Adalar epeyce ciddi bir alandır. Başta Büyükada olmak üzere Heybeliada da bunlardan birisi. Buralarda mezarlıklara erişim, hastaneye erişim, sağlık ve kamu kurumlarına erişim gibi mecburiyet var. Tatil günlerinde bazen 60 bini aşan Adalara giden misafirimiz var. Dolayısıyla Adalar'da bir toplu taşıma zarureti var. Onları duyuyorum, hissediyorum ve anlıyorum" dedi. İmamoğlu, Adalar halkına bütün bu bilgileri aktaracağı bir sunum yapacağını da kaydetti.
Ekmeğe bu kadar zam neden?
Halk Ekmek fiyatlarına yüzde 60'a varan oranlarda zammı da değerlendiren İmamoğlu, "Şimdi bakınız biz aldığımız un bitene kadar ülke olarak etkilendiğimiz maliyet koşullarından vatandaşlarımız etkilenmesin diye eski fiyattan satışa devam ettik. O da bugüne kadar sürdü. Ama dehşet bir buğday unu fiyatı var. Yani şu anda belki de tarifsiz, yani enflasyonla kıyaslanmayacak derecede yüzde 100'ün, yüzde 120-130'ları bulan yıllık artışlara sahip. Maya vesaire gibi süreçleri yine en minimumda hareket ediyoruz. Bizim gönlümüz elbette zammı arzu etmiyor. Uzun süredir dayandık ve dayanacağımızı duyuralı neredeyse sanıyorum 9-10 ay oldu. Yani geçen sene Eylül, Ekimden beri yani zam yapmayacağız, kış koşullarına giriyoruz diyerek o koşullarda zam yapmadan yanında olma gayretinde olduk. Ramazan ayında zam yapmadık. Ki yani Ramazan ayı öncesi fiyatı düzenlemeyle ilgili çok yoğun baskıdaydık zarar ediyoruz diye. Bugünden itibaren sürdürülebilir bir işletme sürecini devreye almamız gerekiyor. Fırıncılar belki de yaz bitmeden bir daha zam yapmak zorunda kalacaklar... Ülkemizdeki ekonomik koşullar ne yazık ki bizlerin de belini büken, sıkıntıya sokan bir aşamada. Yapılan zammın gerekçesi budur. Zammın sebebi ve sonuç ilişkisi birilerinin söylediği gibi faiz-enflasyon sonuç işi gibi değildir" şeklinde konuştu.