İhracatı sıkıntı bastı
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Kasım ayında 50.1’e geriledi. Endeks, en büyük üç pazar olan Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya’daki zayıflık işaretlerinden olumsuz etkilendi





Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Kasım 2019 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50.0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, Ekim ayında 50.3 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Kasımda 50.1'e gerileyerek, Türk imalat sektöründeki ihracatçıların talep koşullarında sınırlı bir iyileşmeye işaret etti.
Ana pazarlarda sorun var
İhracatçıların iklimi, Türk imalatçılarının en büyük üç pazarı olan ve imalat sektörü ihracatının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya'daki zayıflık işaretlerinden olumsuz etkilendi. Almanya'daki ekonomik aktivite kasımda üst üste üçüncü ay azaldı, ancak Kasımdaki gerileme söz konusu dönemin en düşük hızında gerçekleşti. Birleşik Krallık'ta ise üretim art arda dördüncü ay düşüş kaydetti.
Bu durum, Brexit nedeniyle ülkenin Avrupa Birliği ile olan ticaret ilişkisinin geleceğine ilişkin belirsizliğin, talep koşullarını sınırlamaya devam etmesinden kaynaklandı. Bu arada, İtalya'daki ekonomik aktivite Mayıs ayından beri ilk kez küçülme sergiledi. Bu üç büyük pazarın dışında, kasımda bazı iyileşme belirtileri de gözlendi.
Üretim büyümesi ABD'de son dört ayın en yüksek hızına ulaşırken, İspanya'da da ivme kazandı. Fransa'da ekonomik aktivite üst üste sekizinci ay arttı, ancak büyüme hafif hız kesti. Benzer bir durum, Kasımda güçlü üretim artışı kaydeden Rusya için de söz konusu oldu.
Orta Doğu'da kasımda talebin yavaşladığına yönelik işaretler vardı. Çin'deki ekonomik aktivite güçlü düzeyde ve Şubat 2018'den beri en yüksek hızda arttı. Hindistan ekonomisi ise son üç ayda ilk kez büyüme bölgesine geçti.
İBRAHİM ETHEM YIĞ