Hem konut, hem de inşaat malzemeleri fiyatları artıyor
KONUTDER'in gerçekleştirdiği Konut Sektörü Beklenti Anketi'ne göre Türkiye genelinde bir barınma krizi mevcut. Ankete göre hem konut hem de inşaat malzeme fiyatları artmaya devam edecek.
08.03.2025 12:34:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği'nin (KONUTDER) gerçekleştirdiği Konut Sektörü Beklenti Anketi'nin 2025 ilk yarısına ilişkin anket sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarını değerlendiren raporun en yeni ve çarpıcı verisi 'yeni proje ve satıştaki artış beklentisi' oldu. Bu çarpıcı veriye göre sektör temsilcileri önümüzdeki aylarda yeni projelerini satışa sunmak için gün sayıyor.

Uygun kredi koşulları en mühim konu
Anket sonuçlarına yönelik değerlendirmelerde bulunan KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, "2024'ün ikinci yarısından itibaren konut satışlarında yaşanan olumlu gelişmeler üretim, satış ve kredi faizlerinin iyileşeceği yönündeki pozitif beklentilerimizi artırmıştı. Üyelerimiz arasında yaptığımız anketimizde de bunun somut yansımalarını görüyoruz. Üyelerimizin yüzde 90'ı konut kredi faizlerinin düşmesini bekliyor. Bu da beraberinde üretim ve satış beklentilerini canlı tutuyor" dedi. Son 5 yılda ihtiyacın gerisinde kalan bir üretim olduğunu hatırlatan Kumova, "Arz sıkıntısının kira enflasyonu olarak karşımıza çıktığını net bir biçimde görüyoruz" şeklinde konuştu.
KONUTDER tarafından yayınlanan Konut Sektörü Beklenti Anketi Raporu'nda markalı konut üreticilerinin beklenti ve öngörüleri şöyle sıralanıyor:
Birinci El konut satışında artış beklentisi yükseliyor
KONUTDER üyelerinin neredeyse 3'te 2'si (yüzde 71.4) önümüzdeki 6 ay içinde İlk El satış adetlerinde artış yaşanacağı görüşünde birleşiyor. 2024'ün ilk yarısında yüzde 9 olan artış beklentisi yılın ikinci yarısındaki gelişmeler doğrultusunda yüzde 63.6'ya kadar yükselmişti. Aralık sonunda düşüş trendine giren faizlerle birlikte İlk El konut satışlarındaki satışların artış beklentisinde de yükselme var.
Yeni proje ve satışta artış beklentisi var
İlk kez 2024 sonunda ankete eklenen yeni proje başlangıç ve satış konu başlığına göre KONUTDER üyelerinin yüzde 81'i önümüzdeki 6 ay içinde satış ve inşasına başlayacağı yeni projesi olduğunu belirtiyor.
İstanbul'da barınma krizi yükselişte
Anketin bu dönem çalışmasında, KONUTDER üyeleri arasında barınma krizinin sadece İstanbul'da olduğunu düşünenlerin sayısında artış görülüyor. 10 puanlık bu artış ile İstanbul'da barınma sorunu olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 22.8'den yüzde 33.3'e çıkıyor. Diğer yandan üyelerin yüzde 43'ü ise ülke genelinde bir barınma krizi olduğunu düşünüyor.
Konut fiyatlarındaki artış beklentisi ağırlık kazanıyor
KONUTDER üyeleri arasında konut fiyatlarının artacağına yönelik beklentiler 2025'in ilk yarısı için de artış eğilimini sürdürüyor. Geçtiğimiz döneme kıyasla fiyatların artacağını söyleyenlerin oranı 3.5 puanlık değişimle yüzde 76.2'ye çıkıyor. Hiçbir üye fiyatların azalacağını düşünmüyor.
Konut üretim maliyetlerindeki artış devam edecek
KONUTDER üyelerinin gelecek 6 ayda konut maliyetlerindeki aynı kalacağını düşünen üye sayısı bu dönem artış gösteriyor. Üyelerin yüzde 66.7'si maliyetlerin artacağı görüşündeyken, maliyetlerin aynı kalacağını düşünenlerin oranında ise önceki döneme göre yüzde 17.4'lük bir artış yaşandı.
İşçilik ve malzeme maliyetlerinde göreceli artış beklentisi hakim
KONUTDER üyelerinden, işçilik maliyetlerinin artacağını düşünen üye sayısı bu dönem 3 azalarak yüzde 71.4'e gerilese de aynı kalacak diyenlerin oranı yüzde 15.9'dan yüzde 28.6'ya çıkıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.