Hava yolu şirketlerine virüs darbesi
Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgını turizm ve havacılık sektörüne ağır darbe vuruyor. Bu yıl başta Uzak Doğu’dakiler olmak üzere çok sayıda hava yolu şirketinin koronavirüs nedeniyle zarar yazması bekleniyor. Salgının bölgeye yayılması ise iflaslara yol açabilir.
05.02.2020 22:00:00
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Gizemli virüsün dünya ekonomisine etkisi her geçen gün artıyor. Çin'de hisse senedi piyasaları 3 Şubat'ta yüzde 8.5 değer yitirerek, bir gün içinde 2015'ten bu yana en sert düşüşü yaşadı. Salgının en fazla etkilediği sektör ise turizm... Çin'in üç büyük hava yolu şirketinin -Air China, China Eastern Airlines ve China Southern Airlines- borsa değerleri koronavirüsten ilk ölümün açıklandığı 9 Ocak'tan bu yana yüzde 20'den fazla düştü. Çin hava yolu şirketleri, yurtdışı uçuşlarını önemli ölçüde askıya aldı. Çin'de havacılık sektörüne yatırım yapanlar endişelerinde haklı zira ülkede 2003'te yayılan SARS virüsü de sektörü ciddi ölçüde sarsmıştı. Bölgedeki hava yolu şirketlerinin yolcu sayısı yüzde 35 azalmıştı. Örneğin Hong Kong merkezli, zaman zaman dünyanın en iyi hava yolu şirketlerinden biri olarak gösterilen Cathay Pacific'in yolcu sayısı yüzde 80 civarında azalmıştı. Benzer şekilde 2014'te Batı Afrika'yı kasıp kavuran Ebola virüsü nedeniyle Sierra Leone'ye gelen yolcuların oranı yüzde 93 gerilemişti!
Toparlanma vakit alıyor
Yapılan araştırmalara göre salgın hastalıklar sonrasında hava yolu şirketleri kaybettikleri yolcu sayısına 7 ile 9 ay arasında ulaşıyor. Ancak SARS'ın etkisi daha sarsıcı oldu. Hem turistler, hem de iş insanları salgının olduğu ülkelere gitmekten kaçınıyor. Bu tür salgınlardan sadece virüsün çıktığı ülke değil adeta kıta etkileniyor. Bu çerçevede Tanzanya'nın başına gelenler örnek olarak verilebilir. Zanzibar gibi turistik bir cazibe merkezine sahip Tanzanya, Ebola virüsünün çıktığı Batı Afrika'ya yaklaşık 5 bin kilometre uzakta olmasına ve ülkede tek bir vaka görülmemesine rağmen, Ekim 2014'te otel rezervasyonlarının yüzde 50 iptaliyle karşılaşmıştı. Şu sıralar çok sayıda turistin ve iş insanının virüsün tespit edildiği ve yaygınlaşma potansiyeli taşıdığı Malezya, Tayland, Singapur, Filipinler, Vietnam gibi ülkelere gitmekten vazgeçtiği görülüyor.
Çin'e uçan şirket azaldı
Avrupa, ABD ve Orta Doğu'dan koronavirüs salgını nedeniyle Çin'e uçan şirket kalmadı. Son olarak Etihad ve Emirates, uçuşlarını askıya aldı. Flightradar24.com üzerinden yaptığımız tespitte Güney Kore, Tayland, Avustralya, Singapur gibi ülkelerden Çin'e uçuşların devam ettiğini gördük. THY, 9 Şubat'a kadar uçuşlarını askıya almıştı ancak bu sürenin uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor zira salgının kontrol altına alındığına dair ortada emare yok. Öte yandan İstanbul Havalimanı'nda virüsün görüldüğü Uzak Doğu ülkelerinden gelen yolcular termal kameralarla yüksek ateş taramasından geçiriliyor. Gelen bilgilere göre şu ana kadar sorunlu bir vaka ile karşılaşılmamış. Bu arada THY'nin Uzakdoğu uçuşlarında vazife alan kabin görevlileri de maske takıyor. Hatta İstanbul Havalimanı'nda iç hatlarda görev alan çok sayıda çalışan da maske kullanıyor. Türkiye'de koronavirüs vakası görülmemesine rağmen, İstanbul Havalimanı'nda çok sayıda yabancı turistin maske taktığını gördük. Uzak Doğu'dan gelen turistlerin ise neredeyse tamamı maskeli!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.